Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επίθεση βομβιστή

Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επίθεση βομβιστή

Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επίθεση βομβιστή

Ενας γάμος στη βορειοανατολική Συρία μετατράπηκε χθες Δευτέρα σε λουτρό αίματος με τουλάχιστον 22 νεκρούς όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί εν μέσω της τελετής, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή και μια ΜΚΟ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Αμακ, το οποίο πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετέδωσε ότι ένα μέλος της “επιτέθηκε εναντίον μιας συγκέντρωσης (Κούρδων) μαχητών με αυτόματα όπλα και ένα γιλέκο με εκρηκτικά στην περιφέρεια της πόλης αλ Χάσακα”. Στην ανάληψη ευθύνης δεν γίνεται καμιά αναφορά στη γαμήλια τελετή.

Η Χάσακα ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, που μάχονται εναντίον του ΙΚ εδώ και δύο χρόνια και του έχουν αποσπάσει πολλά προπύργιά του.

“Ενας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα σε μια αίθουσα στο χωριό Ταλ Ταουίλ, βόρεια της Χάσακας, όπου γινόταν ο γάμος ενός μαχητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 πολίτες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφερόταν σε μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία πολεμά το ΙΚ με την υποστήριξη των ΗΠΑ. “Μεταξύ (των νεκρών) είναι και ο γαμπρός”, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μια πηγή σε ένα νοσοκομείο στη Χάσακα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση είχε “πάνω από 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες”.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς. Δεν επετράπη σε ΜΜΕ να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο στον τόπο της επίθεσης.

Ενας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο είδε από την είσοδο της αίθουσας μεγάλο μέρος της να έχει καταρρεύσει και λίμνες αίματος.

Σε ένα από τα νοσοκομεία στη Χάσακα είδε επίσης πολυάριθμους τραυματίες, με ματωμένα κεφάλια, ή επιδέσμους στα πρόσωπα. “Τη στιγμή που το ζευγάρι αντάλλασσε όρκους, είδα έναν άνδρα που φορούσε ένα χοντρό μαύρο γιλέκο να περνάει δίπλα μου”, αφηγήθηκε ο Αχμαντ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι. “Το θεώρησα πολύ περίεργο και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα έγινε μια τεράστια έκρηξη”, συνέχισε.

“Ο κόσμος έπεσε κάτω, κατόπιν έβλεπα παντού διαμελισμένα πτώματα”, πρόσθεσε.

Η Χάσακα, που ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από τις κουρδικές δυνάμεις, γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων του ΙΚ.

Νωρίτερα χθες, δύο βομβιστές-καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους στην πόλη Χάμα, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 νεκρούς και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)