Η Άγκυρα ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο τζαμί Βαγιαζήτ στον Έβρο

Η Άγκυρα ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο τζαμί Βαγιαζήτ στον Έβρο

Η Αθήνα δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει στο αίτημα της Άγκυρας για διερεύνηση από τις ελληνικές Αρχές των αιτίων της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι σημαντικό το τέμενος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές. Η Άγκυρα δηλώνει επίσης έτοιμη να συμβάλει «με όλα τα μέσα» για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του τεμένους.

Από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση στο τουρκικό αίτημα.
 
Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα χθες, Τετάρτη, στο τέμενος που βρίσκεται στο Διδυμότειχο, και είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420 μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Ι.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα, η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης στη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους.

Ο δήμαρχος του Διδυμότειχου Παρασκευάς Πατσουρίδης δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως είναι πολύ νωρίς να γίνει ακόμα η αποτίμηση της ζημιάς, και ότι είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΜΜ)