Ανάπτυξη μεγαλύτερης της αναμενόμενης κατέγραψε το δ΄τρίμηνο η Κίνα

Ανάπτυξη μεγαλύτερης της αναμενόμενης κατέγραψε το δ΄τρίμηνο η Κίνα

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, κατά 6,8%, το τέταρτο τρίμηνο, λόγω των μεγαλύτερων κρατικών δαπανών και το ρεκόρ δανεισμού που παραχώρησαν οι τράπεζες, δίνοντάς ένα ούριο άνεμο σε ό, τι αναμένεται να είναι ένα ταραχώδες έτος.

Ωστόσο, η απόφαση του Πεκίνου να δώσει προτεραιότητα στον επίσημο στόχο για το ύψος του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές, τη στιγμή που οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που δημιουργούνται από την εκρηκτική αύξηση του χρέους.

Το χρέος της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 277% στο τέλος του 2016, από 254% το προηγούμενο έτος, με ένα μεγάλο μερίδιο των νέων πιστώσεων να έχει χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρουν αναλυτές της UBS σε σημείωμα τους.

Για πρώτη φορά κατά τα τελευταία δύο χρόνια η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη, όπως το τέταρτο τρίμηνο, αλλά το τρέχον έτος βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω πιέσεις για να “παγώσει” την στεγαστική αγορά, με τον αντίκτυπο των κυβερνητικών προσπαθειών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την δοκιμασία των σχέσεων με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση.

“Δεν περιμένουμε αυτή η ανάκαμψη (του τέταρτου τριμήνου) να επεκταθεί ιδιαίτερα μέσα στο 2017, όταν η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εφοδιασμού στον τομέα των εμπορευμάτων θα πλήξει και πάλι τη ζήτηση και την παραγωγή” δήλωσε ο Tom Rafferty, περιφερειακός διευθυντής του Economist Intelligence Unit για την Κίνα.

Η κινέζικη οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το 2016, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ρυθμός που βρίσκεται στον στόχο για ανάπτυξη 6,5%-7% που έθεσε η κυβέρνηση της Κίνας και ο οποίος ωστόσο είναι ο πιο αργός ρυθμόσ των τελευταίων 26 ετών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 6,7%, τόσο για το τέταρτο τρίμηνο όσο και για το σύνολο του έτους.

(ΚΥΠΕ – Reuters/ΚΣΤ/ΓΒΑ)