Αναβλήθηκε η ακρόαση της 3ης υπόθεσης της Τρ. Κύπρου μετά από αίτημα του δικηγόρου του κ. Ηλιάδη

Αναβλήθηκε η ακρόαση της 3ης υπόθεσης της Τρ. Κύπρου μετά από αίτημα του δικηγόρου του κ. Ηλιάδη

Νέα αναβολή πήρε σήμερα η εκδίκαση της τρίτης, κατά χρονολογική σειρά, ποινικής υπόθεσης που καταχωρίστηκε στο δικαστήριο εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η υπόθεση ήταν ορισμένη για σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ωστόσο η ακρόαση της αναβλήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε ο νέος δικηγόρος του κ. Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδης, προκειμένου να του δοθεί χρόνος για να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης και την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη του. Τον κ. Ηλιάδη εκπροσωπεί και ο δικηγόρος Πέτρος Σταύρου.

Χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από τον Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης του κ. Ηλιάδη, επαναορίζοντας την ακρόαση της υπόθεσης για τις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου ως επίσης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο κάλεσε ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε παραδεκτά γεγονότα προκειμένου στις επόμενες δικάσιμους να αρχίσει, ει δυνατόν, η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν από ερχόμενο καλοκαίρι που λήγει η θητεία του παρόντος δικαστηρίου.

Η ακρόαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί ξανά στις 4 Ιουνίου μετά από αίτημα που υπέβαλε ένας εκ των δικηγόρων των κατηγορούμενων επικαλούμενος λόγους ασθενείας και στις 29 Ιανουαρίου μετά από αίτημα του Κακουργιοδικείου, επικαλούμενο το βεβαρημένο του πρόγραμμα λόγω άλλων υποθέσεων που εκδικάζει και που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι η υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με την πλειοψηφική απόφαση του Ανωτάτου, είναι φανερό από τις περιστάσεις, όπως αναφερόταν, ότι δεν επρόκειτο για μεθόδευση στα πλαίσια χειραγώγησης της αγοράς, «αλλά για προσπάθεια, κατά την ώρα εκείνη, του εφεσείοντα (Ανδρέα Ηλιάδη) να αποφύγει την πίεση της συγκεκριμένης περίστασης, να αντιμετωπίσει τους οργισμένους μετόχους και τις επίμονες ερωτήσεις τους».

Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία από τον κ. Τριανταφυλλίδη, μετά την αθώωσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Ηλιάδης κατοικεί πλέον στην Ελλάδα.

Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της τράπεζας Κύπρου που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΜ)