Δεκαπέντε τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας

Δεκαπέντε τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια τοποθετήθηκαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας

Δεκαπέντε τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια (Tyto alba), τοποθέτησαν στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική επιτροπή (Environment Committee) της UNFICYP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσία Θήρας, η τοποθέτηση των φωλιών κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αποτελεί μέρος πιλοτικού προγράμματος που έχει στόχο τη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου φωλιών, κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, κυρίως σε γεωργικές περιοχές, όπου εμφανίζονται προβλήματα με τρωκτικά.

Η επιλογή του εν λόγω  χώρου έγινε διότι είναι μια προστατευόμενη περιοχή σε εγγύτητα με τη Λευκωσία ενώ στην περιοχή υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικά υποστατικά καθώς και αρκετά τρωκτικά, προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι το ανθρωποπούλι είναι θηρευτής κυρίως τρωκτικών (ποντικιών και αρουραίων) και η ανάπτυξη του είδους, μέσω ενός δικτύου φωλιών, αποτελεί διεθνώς μια επιτυχημένη πρακτική μείωσης του πληθυσμού των τρωκτικών και λειτουργεί ως εναλλακτική μέθοδος από αυτή της χρήσης χημικών τρωκτικοκτόνων.

«Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 μέχρι σήμερα, έχει τοποθετήσει και ελέγχει κάθε χρόνο πέραν των 200 φωλιών σε όλη τη Κύπρο τοποθετημένες κυρίως σε γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές.  Στόχος είναι όπως το πιο πάνω δίκτυο επεκταθεί και κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης σε μια προσπάθεια μείωσης των τρωκτικών και ανάπτυξη του είδους» καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)