Ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στον τουρισμό

Ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στον τουρισμό

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η σύσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας με 30 περίπου Αιγύπτιους ταξιδιωτικούς πράκτορες και άλλους επαγγελματίες σε ξενοδοχείο του Καϊρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παρευρεθέντων.

Εκτός των Αιγυπτίων Τουριστικών Πρακτόρων, παρέστη ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο Χάρης Μορίτσης και η Ηala El Khatib, Διευθύντρια της Αιγυπτιακής Τουριστικής Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη από τους εκπροσώπους της κυπριακής αντιπροσωπείας ήδη η Κύπρος δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας και συνεργάζεται με την Αραβική Ακαδημία στην Αλεξάνδρεια τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει επίσης ενταχθεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα μαζί με φίλους από τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Ο Χρίστος Μούστρας, Τουριστικός Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Μάρκετιγκ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αρμόδιος για την ανάπτυξη τουριστικών αγορών ανάμεσα στις οποίες και οι αραβικές χώρες, ανέφερε στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι στο παρελθόν η Αίγυπτος ήταν ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρων τόσο για τους Κυπρίους όσο και για τους ξένους τουρίστες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Εξέφρασε την άποψη πως Κύπρος και Αίγυπτος μπορούν να συνεργαστούν στην προσέλκυση τουριστών από μακρινές χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα, όπου εκτελεί δρομολόγια η Egypt Air.

Τέλος αναφέρθηκε και στη διοργάνωση ενημερωτικών ταξιδίων στις δύο χώρες για δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες για την προβολή και ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Αιγύπτιοι τουριστικοί φορείς χαρακτήρισαν πολύ ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω όπως στην προκειμένη περίπτωση η συνεργασία με μακρινές αγορές που ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, είτε προέρχονται από την Κίνα, είτε άλλες χώρες όπως από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Hala El Khatib εξέφρασε την ικανοποίησή της που ο ιδιωτικός τομέας υπεραντιπροσωπεύεται σε αυτή την αίθουσα σήμερα, όπως είπε.

Το πρωί η αντιπροσωπεία της Κύπρου επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους όπως τις πυραμίδες στη Γκύζα, τη Σφίγγα και το Αιγυπτιακό Μουσείο.

Ο κ. Μούστρας, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε στην φιλοξενία αλλά και στην ιστορία των χιλιάδων χρόνων τόσο της Κύπρου όσο και της Αιγύπτου.

Σε σχέση με το Μουσείο της Αιγύπτου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μουσεία από πλευράς εκθεμάτων καθώς φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα της φαραωνικής Αιγύπτου καθώς και μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών Αιγυπτίων βασιλέων.

Αύριο η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με αξιωματούχους από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Εξωτερικών. Τη συνάντηση αναμένεται να προσφωνήσει ο κ. Μορίτσης.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Χρίστο Μούστρα, Marketing officer Cyprus Tourism Organization, Σοφοκλή Κωνσταντίνου Executive officer Cyprus Shipping Chamber, Μιχάλη Πισσαρίδη Representing the Cyprus Shipping Association Managing Director Orphanides and Murat, Ζαχαρία Σιόκουρο President Maritime Institute of the Eastem Mediterranean, Nάγια Hadjidemetriou Researcher Maritime Institute of the Eastem Mediterranean, Πανίκο Τσολιά Senior Business Development Oficcer της Hermes Airport, Μυρούλα Πίτσιλου Representing the Association of Cyprus Travel Agents (ACTA), Θεόδωρο Θεοδώρου sales Manager Salamis Cruise Lines, Μάριο Σεκερή Country Manager Cyprus Celestyal Cruises και την Αστέρω Ευσταθίου Senior Manager στην Louis Travel.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)