Ανθρωποκτονίες η κύρια αιτία θανάτου των νέων στο Ελ Σαλβαδόρ

Ανθρωποκτονίες η κύρια αιτία θανάτου των νέων στο Ελ Σαλβαδόρ

Η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων από 15 ως 29 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ είναι οι ανθρωποκτονίες, καταγράφει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι νέοι στη χώρα της κεντρικής Αμερικής είναι “τα βασικά θύματα της βίας”, η οποία χαρακτηρίζεται ενδημική στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχει καταγραφεί η διάπραξη 44.343 φόνων μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, ανέφερε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD).

Στο Ελ Σαλβαδόρ των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων περίπου 2 εκατομμύρια (το 30% του πληθυσμού) είναι μεταξύ 15 και 29 ετών, “οι φόνοι έχουν μετατραπεί στη βασική αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών ανδρών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ασθένειες ή οποιαδήποτε άλλη αιτία”, τονίζεται σε έκθεση του PNUD για τη χώρα.

“Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2017, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών με θύματα νέους ανερχόταν σε 53,4%, ήταν δηλαδή υψηλότερο από αυτό των ενηλίκων”, ανέφερε ο Κρίστιαν Σαλασάρ, εκπρόσωπος του Προγράμματος στο Σαλβαδόρ. Κατά τη μελέτη της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, το 49,1% των νέων ζει σε περιοχές ή συνοικίες όπου βασιλεύει η απόλυτη ανασφάλεια.

Κατά τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, η βία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες κι επιδίδονται σε εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Μόνο το 2017, κατά τους υπολογισμούς του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, η βία με θύματα νέους κόστισε στη χώρα τουλάχιστον 605 εκατομμύρια δολάρια, που δαπανήθηκαν για υπηρεσίες υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και προγράμματα πρόληψης.

Το PNUD τονίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που έχουν η ανεργία και το “υψηλό ποσοστό της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου”, ειδικά στις αγροτικές περιοχές: το 2017, “το 28,6% των νέων μεταξύ 15 και 29 ετών ούτε εργαζόταν, ούτε πήγαινε στο σχολείο, ούτε στο πανεπιστήμιο”.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΘΚ/ΜΚ)