Απεβίωσε ο Δημήτρης Μυταράς, από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους

Απεβίωσε ο Δημήτρης Μυταράς, από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, ο Δημήτρης Μυταράς, απεβίωσε χθες στην Αθήνα έπειτα από μακρά ασθένεια. Ήταν 83 ετών.

Συνηθίζεται καμιά φορά στις νεκρολογίες να γράφει κανείς τη φράση «έκλεισε τα μάτια του» για κάποιον που πέθανε. Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, μια σκληρή ειρωνεία σχεδόν απαγορεύει αυτήν την εκδοχή, αφού ο Δημήτρης Μυταράς, εδώ και καιρό, πριν από τον φυσικό θάνατό του, είχε χάσει το φως του και δεν έβλεπε. Εξαιτίας αυτού δε, είχε βυθιστεί σε βαθειά κατάθλιψη, και έζησε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του στο σπίτι, σε πλήρη απομόνωση.
 
Πιο μεγάλος εφιάλτης από το να μην βλέπεις, ιδίως για ζωγράφο, μάλλον δεν υπάρχει.
 
Κάποια χρόνια μετά την εκλογή του ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 2008, μια διένεξη με αυτήν πήρε δημόσιο χαρακτήρα και έτσι γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα με την όρασή του. Λόγω αυτού του προβλήματος δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ακαδημίας, και έπαψε να είναι τακτικό, ενεργό μέλος. Οργισμένος από τη στάση αυτήν, μίλησε πρώτη φορά εναντίον της Ακαδημίας, και αναφέρθηκε στο πρόβλημά του.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας Καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε με σπουδές στη σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» καθώς και στην εσωτερική διακόσμηση στη «Métiers d`Art» στο Παρίσι (1960-1964). Το 1975 εξελέγη καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών.

Περιγράφεται από τους έγκριτους ανθρώπους των τεχνών στην Ελλάδα ως εικαστικός δημιουργός με πολυδιάστατη δραστηριότητα, όπου στο μεγαλύτερο μέρος του έργου κυριαρχούν ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά θέματα. Τον χαρακτήριζε στη ζωγραφική του «η αφαιρετική διάθεση, η ελευθερία της γραμμής και οι χρωματικές εντάσεις, που συνυπάρχουν με την οξύτητα της παρατήρησης, είτε πρόκειται για απεικονίσεις προσώπων είτε άλλων θεμάτων». Σε όλο του το έργο, η έμφαση στις εικαστικές ποιότητες φανερώνει τη βαθύτερη σχέση του με τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αποχαιρέτισε με μήνυμά του στο twitter: «Έφυγε απόψε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά».

Και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της. Έναν άνθρωπο προικισμένο, έναν ακαδημαϊκό διεθνούς εμβέλειας, έναν δάσκαλο της ζωγραφικής».

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΚΧΡ)