Πέθανε στην Ιταλία ο διάσημος Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης

Πέθανε στην Ιταλία ο διάσημος Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, που έφυγε από την ζωή στην Αθήνα ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, απεβίωσε στην Ιταλία και ένας άλλος, διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης, ο ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης.

Η είδηση για τον θάνατο ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της λεγόμενης arte povera, ενός σύγχρονου την εποχή του κινήματος τέχνης, που άρχισε να απλώνεται στα τέλη της δεκαετία του ’60 σε πολλές ιταλικές πόλεις, μεταδόθηκε χθες από όλα τα μεγάλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1936 στην Πειραιά και από την δεκαετία του 1950 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία.   Αρχικά φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ στην δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στην ζωγραφική, επεκτείνοντας στην συνέχεια το έργο του και στην γλυπτική.  Ο Κουνέλλης είχε ασκήσει τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή Τέχνη.

Το κίνημα της Arte Povera, του οποίου ο Κουνέλλης ήταν από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες, είδε μία πολύ βασική μεταφορά του εικαστικού έργου από επιφάνειες σε εγκαταστάσεις.

Το 1967, ο Κουνέλλης εγκατέστησε «ζωντανά πουλιά μέσα σε κλουβιά, μαζί με κομμάτια από κομμένα υφάσματα καρφιτσωμένα επάνω σε καμβά». Κι όπως σημειώνεται, μέσω αυτής της μεταστροφής της δουλειάς του, «ο Κουνέλλης έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο για αναρχική ελευθερία, παρά για γλωσσικές νόρμες και συμβατικά υλικά»*.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΚΧΡ)