Μπάιντεν: Ελπίζω να συνεχιστεί η δυναμική στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Μπάιντεν: Ελπίζω να συνεχιστεί η δυναμική στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Την ελπίδα όπως η δυναμική στις συνομιλίες για το Κυπριακό συνεχιστεί, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρεται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Τετάρτη από το αεροσκάφος του, επιστρέφοντας από το Νταβός στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, γράφει πως «ο αντιπρόεδρος εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα και των δύο ηγετών, που είχαν ως αποτέλεσμα την ιστορική πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις συνομιλίες για τη διευθέτηση».

Επίσης ο κ. Μπάιντεν «εξέφρασε την ελπίδα όπως η δυναμική στις συνομιλίες συνεχιστεί και υποσχέθηκε να συνεχίσει να παραμείνει στη διάθεση των ηγετών, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του».

Για τη συνομιλία Μπάιντεν – Τσίπρα, η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει πως «ο αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για την προσωπική του εμπλοκή, καθώς οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία φτάνουν σε κρίσιμη καμπή. Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση για τον ισχυρό συνεταιρισμό που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είχαν στη διάρκεια της θητείας του Έλληνα πρωθυπουργού».
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)