Δείπνο εργασίας με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ είχε ο Α. Νεοφύτου στο Λονδίνο

Δείπνο εργασίας με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ είχε ο Α. Νεοφύτου στο Λονδίνο

Σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου παρακάθισε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε την Ομοσπονδία για τις επαφές του στη βρετανική πρωτεύουσα και μίλησε εκτενώς για το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επανένωσης.

Μίλησε για την πρόσφατη σειρά συναντήσεων του με Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες και περιέγραψε μερικές από τις θέσεις που του έδωσαν στο Κυπριακό.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε επίσης την Ομοσπονδία για δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις που είχε με τον F. W. de Klerk, πρώην Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής και με τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης με τον Νέλσον Μαντέλα το 1993. Ο κ. de Klerk δήλωσε στον κ. Νεοφύτου ότι «ένα σημαντικό κομμάτι της επίλυσης κάθε εθνικού ζητήματος αντικατοπτρίζει το τί μπορεί να συμβιβάσει ένας ηγέτης με τον άλλο ηγέτη, ώστε ο άλλος ηγέτης να φανεί πιο αξιόπιστος στη δική του κοινότητα».

Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας και ο κ. Νεοφύτου συζήτησαν επίσης για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία και η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται στενά για το ζήτημα απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας και χαιρέτισε τις περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση της διαδικασίας και όπως και την ενθάρρυνση της παροικίας  για απόκτηση κυπριακής ιθαγένεια.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ)