Δεν κρυβόταν η Έφη Ηροδότου υποστήριξε ο δικηγόρος υπεράσπισής της

Δεν κρυβόταν η Έφη Ηροδότου υποστήριξε ο δικηγόρος υπεράσπισής της

Στις 13:30 θα ανακοινώσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού την απόφασή του για το κατά πόσον θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση η 29χρονη Έφη Ηροδότου, η οποία τα πρωί αρνήθηκε ενοχή στις δυο κατηγορίες που τις απαγγέλθηκαν για το θανατηφόρο τροχαίο της 27ης Δεκεμβρίου 2007, με θύμα τον 17χρονο Αιμίλιο Ιωάννου, με την υπεράσπιση να υποστηρίζει πως η κατηγορούμενη δεν κρυβόταν από τις αρχές.
 
Η διαδικασία διεξάγεται στην παρουσία συγγενών του θύματος. Η Ηροδότου, που ήταν καταζητούμενη τα τελευταία 5 χρόνια και συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα με τους γονείς της, οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτράπηκε η είσοδος σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, τα οποία υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο.
 
Η Ηροδότου αρνήθηκε ενοχή στις δύο κατηγορίες που τις απαγγέλθηκαν, δηλαδή της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και της μη συμμόρφωσης σε φώτα τροχαίας, με το δικαστήριο να ορίζει ημερομηνία ακρόασης στις 8 Φεβρουαρίου (11:30) και την κατηγορούσα αρχή να εκφράζει την πρόθεσή της να καταχωρηθεί αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδίκαση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
 
Η υπεράσπιση έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής να παραμείνει υπό κράτηση η 29χρονη, αναφέροντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής της γιατί δεν κρυβόταν, όπως είπε, από οποιονδήποτε, ούτε γνώριζε πως ήταν καταζητούμενη, υπενθυμίζοντας την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που την είχε αθωώσει στις πλείστες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
 
Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που της προκλήθηκαν από το δυστύχημα, η Ηροδότου αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από όλα και να συνεχίσει τις σπουδές της στην Αθήνα, ” σαν ελεύθερος πολίτης”, και αναχώρησε από την Κύπρο εντελώς νόμιμα, σύμφωνα με την υπεράσπιση της κατηγορουμένης.
 
Για να υποστηρίξει το γεγονός πως η ίδια δεν κρυβόταν, ο δικηγόρος υπεράσπισης κατέθεσε στο δικαστήριο αριθμό εγγράφων, όπως φορολογικό μητρώο και Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα, το πτυχίο της από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που η Ηροδότη πήρε το 2011, αλλά και ευχαριστήρια επιστολή από τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας για το έργο που προσέφερε τα τελευταία χρόνια ως δασκάλα στο κατηχητικό σχολείο.
 
Είπε, επίσης, πως το 2014 η Ηροδότου είχε νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που συνέχιζε να αντιμετωπίζει, συνεπεία του δυστυχήματος, ενώ έκανε λόγο και για απειλές που δέχθηκε η οικογένεια της.
 
Η όλη στάση της δείχνει ένα άτομο που δεν ήθελε να κρυφτεί και ούτε να αποφύγει τη σύλληψη, υποστήριξε ο δικηγόρος υπεράσπισης εκφράζοντας την ετοιμότητα της 29χρονης να αποδεχθεί τους όποιους περιοριστικούς όρους που να διασφαλίζουν την παρουσία της στο δικαστήριο.
 
Από την πλευρά της, η κατηγορούσα αρχή ανέφερε πως η οικογένεια γνώριζε πως εκκρεμούσε εναντίον της ένταλμα σύλληψης, όπως καταγράφεται σε επιστολή που είχε στείλει ο αδελφός της κατηγορούμενης το 2013 στον Υπουργό Δικαιοσύνης και πως δεν ήταν από επιλογή που παρουσιάζεται σήμερα στο δικαστήριο, αλλά κατόπιν εντοπισμού και σύλληψής της. Υπέδειξε δε πως, λόγω της διαμονής της στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι δεσμοί της με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον χαλαροί.
 
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσον θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση η κατηγορούμενη στις 13:30.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΚ)