Το Πεκίνο διαμηνύει πως ‘είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του’ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο διαμηνύει πως ‘είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του’ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Λευκός Οίκος για αυτή την στρατηγικής σημασίας περιοχή.

“Η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τα γύρω ύδατα είναι αδιαπραγμάτευτη”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Χούα Τσούνγινγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου. “Η Κίνα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της”, πρόσθεσε.

Χθες ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Σπάισερ, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα “προστατεύσει τα συμφέροντά της” στα “διεθνή” ύδατα, όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διεκδικήσεων.

Το Πεκίνο διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όμως άλλα γειτονικά κράτη –όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία– έχουν επίσης διεκδικήσεις και κάθε μία από αυτές ελέγχει αρκετά νησάκια σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή.

Η Κίνα δεσμεύεται να διεξάγει “ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες”, διαβεβαίωσε η Χούα, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές στη διαμάχη για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

“Καλούμε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα”, τόνισε η Χούα.

Για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην περιοχή, η Κίνα, όπως και άλλες γειτονικές χώρες, διεξάγει εργασίες “επιχωμάτωσης” για να μεγαλώσει τα νησάκια που ελέγχει. Στη συνέχεια κατασκευάζει λιμάνια, φάρους, πίστες προσγείωσης και στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και στρατιωτικούς ειδικούς.

“Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των (διεθνών) συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα”, προειδοποίησε ο Σπάισερ. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα “εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντά μας”, επέμεινε.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)