Site icon Non Stop Journal

Διευκρινίσεις Έιντε για τη Διάσκεψη, το ρόλο του Σ.Α. και τις συνομιλίες για την ασφάλεια

Διευκρινίσεις Έιντε για τη Διάσκεψη, το ρόλο του Σ.Α. και τις συνομιλίες για την ασφάλεια

Διευκρινίσεις γύρω από τη Διάσκεψη για την Κύπρο έδωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ξεκαθαρίζοντας αφενός ότι είναι ξεκάθαρο το ποιοι συμμετέχουν και αφετέρου ότι δεν τίθεται ζήτημα χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Έιντε, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, παραδέχθηκε ότι ο επιδιωκόμενος στόχος δεν είναι εύκολος, όμως τόνισε πως υπάρχει βούληση για να βρεθούν λύσεις ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι “τώρα κοιτάζουμε μέσα από καινούργια ματιά”

Στο ερώτημα αν με δεδομένη την παρουσία του προέδρου του Σ.Α. δίπλα του για τις δηλώσεις, μπορεί κανείς να υποθέσει άμεσο ρόλο του Συμβουλίου στη διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Έντε είπε ότι το ΣΑ έχει μόνιμη εμπλοκή στο Κυπριακό, ως το ανώτατο Σώμα του διεθνούς οργανισμού.

«Ό,τι προκύψει από αυτό (τη διαδικασία) χρειάζεται να παρουσιαστεί εδώ, γιατί κάποια πράγματα στη συνέχεια θα πρέπει να συμβούν στο επίπεδο του Σ.Α.», σημείωσε

Σε νέο ερώτημα για το τι θα συμβεί στην περίπτωση της Διάσκεψης, ο κ. Έιντε είπε: «Η Διάσκεψη για την Κύπρο δημιουργήθηκε ως έχει. Είναι μία διάσκεψη πέντε μερών με έναν παρατηρητή, την Ε.Ε., η οποία είναι ενδιαφερόμενο μέρος. Αυτή είναι η μορφή της διάσκεψης, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις και δεν αλλάζει. Όμως το Σ.Α. είναι εδώ, πριν και μετά τη διάσκεψη».
Σε ερώτημα για την εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Έιντε απάντησε ότι και ο Αντόνιο Γκουτιέρες, όπως και ο προκάτοχός του Μπαν γκι-Μουν, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον στο Κυπριακό και το εξέφρασε σθεναρά όταν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση και παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ΓΓ, του έχει μιλήσει αρκετές φορές και θα συναντηθεί μαζί του ξανά σήμερα.

«Η εμπλοκή του είναι πολύ ξεκάθαρη και είναι πολύ δεσμευμένος όπως ήταν ο Μπαν γκι-Μουν και ασφαλώς ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή με το Σχέδιο Ανάν», είπε.

Ο κ. Έιντε απέφυγε να απαντήσει ευθέως ερώτημα αναφορικά με θέματα που προέκυψαν.

Σε ερώτημα για διάφορα ζητήματα διαφωνιών που λέχθηκε ότι προέκυψαν στη Γενεύη μεταξύ των εγγυητριών, είπε πως δεν υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες και οι συνομιλίες άρχισαν επιτυχώς στις 18 Ιανουαρίου και συνεχίζονται.
Σε ερώτημα του πρακτορείου Ρόιτερς, πόσο μεγάλο εμπόδιο στη συμφωνία είναι η εμμονή της Τουρκίας να διατηρήσει δύναμη 21.000 στρατιωτών μετά τη λύση, είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις που συναντήθηκαν στις 12 και ξανά στις 18 Ιανουαρίου «βρίσκονται σε άμεση επαφή τώρα που μιλάμε, καθώς εργάζονται μαζί μας για να προετοιμάσουν την επόμενη φάση».

Επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι το ερώτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι διττό, καθώς ενώ για τη μία πλευρά η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων είναι μέρος της λύσης, για την άλλη είναι μέρος του προβλήματος.

«Η εναρκτήρια θέση της Ελλάδας και των Ε/κ είναι πως το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να τερματισθεί και τα στρατεύματα να φύγουν. Η εναρκτήρια θέση της Τουρκίας και των Τ/κ είναι η αντίθετη, ότι οι εγγυήσεις πρέπει να συνεχιστούν και τα στρατεύματα να παραμείνουν. Όμως, είμαστε ήδη στη θέση όπου αισθάνομαι να πω ότι τώρα κοιτάζουμε μέσα από καινούργια ματιά. Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί από τους ήδη γνωστούς, οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν πως όλοι οι Κύπριοι και οι δύο κοινότητες αισθάνονται ασφαλείς καθώς και όλες οι διασυνδέσεις με τη διεθνή κοινότητα και γειτονικές χώρες απ’ αυτές που παραδοσιακά είδαμε, οι οποίες μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό του ενός χωρίς να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στον άλλο».

Παραδέχθηκε ότι ο επιδιωκόμενος στόχος δεν είναι εύκολος, όμως τόνισε πως υπάρχει βούληση για να βρεθούν λύσεις.

«Σ’ αυτό κυρίως θα εστιαστούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις πλευρές στην Κύπρο στα εγχώρια και ενδοκυπριακά θέματα», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι διέγνωσε μία νέα βούληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για εξεύρεση λύσεων με τις οποίες θα μπορούν όλοι ν ζήσουν.

«Ίσως δεν είναι αυτά που αναζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι (αυτές οι λύσεις) θα αποδώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα εποικοδομητικό πνεύμα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις.
Σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανοιχτού τέλους διαδικασία, ο κ. Έιντε αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν είναι εξαιρετικά μακρύ, πρόσθεσε ότι αν τεθεί μία ημερομηνία και δεν υπάρξει μέχρι τότε διευθέτηση, όλοι θα μιλήσουν για αποτυχία και θα σκεφτούν εναλλακτικές επιλογές που θα είναι δυσάρεστες.

«Επομένως δεν χρειάζεται να πούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά δεν το χρειαζόμαστε γιατί η έντονη διαίσθησή μου είναι πως όχι μόνο οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά επίσης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι παίκτες έχουν συναίσθηση ότι υπάρχει τώρα μία δυναμική πιθανόν η καλύτερη των εποχών», σημείωσε.

Ανέφερε ότι αν ξοδευτεί άσκοπα η ευκαιρία που υπάρχει, αυτό θα είναι επιζήμιο για όλους.

«Επομένως, κατέληξε, είναι ανοιχτού τέλους υπό την έννοια ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, αλλά όχι ανοιχτού τέλους ως να το συνεχίσουμε για πολλούς μήνες και χρόνια. Γιατί τώρα θα τελειώσει και είμαι πεπεισμένος πως αν η ευκαιρία αυτή χαθεί, ουδείς γνωρίζει πότε θα δημιουργηθεί εκ νέου», κατέληξε στις δηλώσεις του, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)
 

Exit mobile version