Προσκαλέστηκαν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Προσκαλέστηκαν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καλεστεί να παραβρεθούν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης για την Κύπρο την Πέμπτη.

Αλλη πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ότι οι μόνιμες αντιπροσωπείες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη είχαν λάβει χθες πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη, για να παραβρεθούν στην δεξίωση, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.
 
Πάντως, παρά την πρόσκληση για τη δεξίωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες διστάζει να εμπλέξει άμεσα στη φάση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει – σύμφωνα με δυτικοευρωπαίο διπλωμάτη – από την χθεσινή ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον κ. Γκουτιέρες, στη διάρκεια του γεύματος που είχαν.

Ο ΓΓ ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Α. για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με όλους τους εμπλεκόμενους στη διάσκεψη, αλλά και τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών που θα ολοκληρωθούν αύριο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γκουτιέρες, αποφάσισε να μην ζητήσει στη φάση αυτή από τα μέλη του Σ.Α. να στείλουν εκπροσώπους στη Γενεύη, αφήνοντας το θέμα για μεταγενέστερη φάση της διάσκεψης κι αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις προοπτικές της. Ούτως ή άλλως, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τύχουν ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τις καλές υπηρεσίες, αλλά και τα διαμειφθέντα στη Γενεύη, στις 23 Ιανουαρίου, στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου.
 
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ, ρωτήθηκε σήμερα για τις προσδοκίες του κ. Γκουτιέρες σχετικά με την διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.
 
“Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω τις προσδοκίες του. Νομίζω προσβλέπει να ανοίξει τη διάσκεψη. Ξόδεψε μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου στο τηλέφωνο με τους ηγέτες, αριθμό εγγυητριών δυνάμεων και άλλες χώρες, όπως και άλλους εμπλεκόμενους στο θέμα. Είμαστε, όπως είπε ο κ. Έιντε, σε πολύ κρίσιμο σημείο και προσβλέπουμε στο άνοιγμα αυτή της τελευταίας διαδικασίας.
 
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)