Διεθνές σεμινάριο κατά του εξτρεμισμού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στο ΣτΕ

Διεθνές σεμινάριο κατά του εξτρεμισμού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στο ΣτΕ

Διεθνές σεμινάριο για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού των νέων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και  την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κάρτας Νέων (EYCA) μεταξύ 30-31 Ιανουαρίου.

Αναμένεται να λάβουν μέρος 40 περίπου εκπρόσωποι Υπουργείων ή Κυβερνητικών Υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, νεολαίας και κοινωνικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι οργανώσεων-μέλη της EYCA, εκπρόσωποι ΜΚΟ, νέοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο κ.α. Θα περιλαμβάνει διαλέξεις από εμπειρογνώμονες, συζητήσεις σε επίπεδο ολομέλειας, αλλά και εργαστήρια με ομάδες ατόμων. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μετά το πέρας του σεμιναρίου από τον Οργανισμό Νεολαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το σεμινάριο φιλοδοξεί να συνεισφέρει ωφέλιμες και παραγωγικές ιδέες ως προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους νέους, που δυνητικά οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές όπως η τρομοκρατία.

Όπως αναφέρεται στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με ραγδαία άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της τρομοκρατίας και άλλων αρνητικών φαινομένων, τα οποία απειλούν τη δημοκρατική λειτουργία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους διάφορους πολιτειακούς θεσμούς.

“Οι νέοι συνιστούν ίσως τα πιο δυναμικά και πιο δραστήρια άτομα σε θέματα κινητικότητας, γεγονός που τους προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες συναναστροφής με άτομα από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Στα πλαίσια αυτά, ο ρόλος των οργανισμών που εμπλέκονται στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων αναδεικνύεται σε πολύ σημαντικός, εφόσον παρέχουν στους νέους ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εθνικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής ή άλλης προέλευσης” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι οι δραστηριότητες και τα ωφελήματα που παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων συμβάλλουν στο να δημιουργούν μια αίσθηση του «ανήκειν» ανάμεσα στους νέους, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα για ωφέλιμη διαδραστικότητα ανάμεσα σε άτομα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο.

Αυτό έχει θετική επίδραση στη δημιουργία ειρηνικών κοινωνιών, μακριά από ρητορικές μίσους και νεανική εξτρεμιστική συμπεριφορά, καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)