Επιστολή ΟΠΑΚ για χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ στον Πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή ΟΠΑΚ για χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ στον Πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή με την οποία ζητούν απαντήσεις σε σωρεία ζητημάτων για τους χώρους στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) απέστειλε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Πρόεδρο και τα Μέλη των της Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Εργασίας και στο ΕΤΕΚ.

Στην επιστολή της που δίνεται στη δημοσιότητα η ΟΠΑΚ σημειώνει πως “ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας είναι η παράνομη στάθμευση στους χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ σε πολυκατοικίες ή και ο ισχυρισμός από ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες ότι το συγκεκριμένο χώρο τους τον αγόρασαν και τους ανήκει”.

Προσθέτει ότι “πρόνοιες για τους χώρους αυτούς υπάρχουν σε τουλάχιστον δύο νομοθεσίες, στον περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμο και στον περί ατόμων με αναπηρίες νόμο”.

Η ΟΠΑΚ αναφέρει ότι “η Αστυνομία έχει δηλώσει ότι μετά από γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα δεν δικαιούται να εκδίδει εξώδικο πρόστιμο σε άτομα που παράνομα σταθμεύουν σε χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ σε πολυκατοικίες και ούτε επεμβαίνουν αν τηλεφωνήσει κάποιος και κάνει παράπονο ότι μη δικαιούχος σταθμεύει σε χώρο για ΑμεΑ”.

“Αυτό είναι λανθασμένο αφού οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται παντού και άμεσα με στόχο την καταπολέμηση της παρανομίας, διαφορετικά αυτοί που παρανομούν νοιώθουν ότι δεν τιμωρούνται και παρανομούν περισσότερο” συνεχίζει η Οργάνωση.

Η ΟΠΑΚ ζητά τη βοήθεια του Προέδρου της Βουλής για να ξεκαθαρίσουν πολλά ερωτήματα όπως το κατά πόσον “δικαιούται ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης να πωλήσει ή παραχωρήσει χώρο στάθμευσης που προορίζεται για ΑμεΑ σε οποιοδήποτε ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας και πώς θα καταγγέλλονται και να τιμωρούνται όσοι παράνομα σταθμεύουν σε αυτούς τους χώρους”.

Στην επιστολή της η ΟΠΑΚ ζητεί να διασαφηνιστεί και το κατά πόσο εάν “αν η Αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει, τότε ποιος το έχει;” καθώς και το “ποιος ο ρόλος των τοπικών Αρχών ή πολεοδομικών Αρχών για να αποκατασταθεί η εκ των υστέρων ακύρωση τέτοιων χώρων στάθμευσης και η προστασία τους από την παράνομη χρήση;”.

Αναφέρει, τέλος, ότι “αυτή η συμπεριφορά ταλαιπωρεί και κατοίκους πολυκατοικιών που έχουν αναπηρίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χώρους στάθμευσης επειδή κάποιοι τους θεωρούν δικούς τους ή κάποιοι σταθμεύουν εκεί παράνομα επειδή η Αστυνομία δεν θα τους καταγγείλει” κοροϊδεύοντας δηλαδή τους νόμους και κανονισμούς που ψηφίζει η Βουλή.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)