Δημοσκοπική άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία επιφέρουν οι θέσεις τους για το συνταξιοδοτικό

Δημοσκοπική άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία επιφέρουν οι θέσεις τους για το συνταξιοδοτικό

Αύξηση των ποσοστών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και μείωση των αντίστοιχων της ακροδεξιάς, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Μπιλντ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει μια μονάδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται τώρα στο 18%, με τους κυβερνητικούς εταίρους τους τους Χριστιανοδημοκράτες στο 30%.

Τρίτο κόμμα οι Πράσινοι με 15%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χάνει δύο μονάδες και βρίσκεται στο 14%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελαφρά αύξηση των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται στις προτάσεις τους για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει όμως προκαλέσει διαμάχη με τους κυβερνητικούς εταίρους τους, τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι και μπλοκάρουν μέχρι στιγμής τα σχέδια αυτά.

Το πακέτο μέτρων των Σοσιαλδημοκρατών προβλέπει αύξηση των συντάξεων για τις μητέρες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για άτομα με χαμηλό εισόδημα και άνοδο και σταθεροποίηση των συντάξεων μέχρι το 2025.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αντιδρούν στα σχέδια αυτά, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην Καγκελαρία του Βερολίνου έκτακτη σύσκεψη της Άγκελα Μέρκελ με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δίχως ωστόσο να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους για το συνταξιοδοτικό και πως «η υπομονή τους έχει πλέον εξαντληθεί».

(ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΑΧΡ)