Δωρεάν έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης σε νοικοκυριά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Δωρεάν έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης σε νοικοκυριά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Δωρεάν έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης σε νοικοκυριά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυρίως στη χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και στη συνεπαγόμενη μείωση εκπομπών CO2, θα διενεργούνται σε όσους επιδείξουν ενδιαφέρον.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει στο Έργο FIESTA, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» (Intelligent Energy Europe). Το έργο «αφορά οικογένειες με παιδιά που οι ανάγκες τους σε θέρμανση και ψύξη είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μέσω του προγράμματος FIESTA, τα μέλη των οικογενειών με παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν ή/ και να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να γίνουν ενεργειακά αποδοτικότερες».

Στη Λάρνακα «ιδρύθηκε και λειτουργεί το FIESTA Energy Help Desk το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια ελέγχων ενεργειακής κατανάλωσης σε νοικοκυριά και για τη διανομή ειδικών εκπτωτικών κουπονιών για ηλεκτρικές συσκευές καλής ενεργειακής απόδοσης».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «οι έλεγχοι ενεργειακής απόδοσης διεξάγονται δωρεάν σε νοικοκυριά στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν σύντομη επίσκεψη στην οικία των ενδιαφερόμενων και καταγραφή στοιχείων που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας (πχ. λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, πηγών ενέργειας, στοιχείων του κελύφους της οικίας, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ)».
 
Μετά την επίσκεψη «θα ακολουθήσει επεξεργασία των δεδομένων σε ειδικό πρόγραμμα και αποστολή έκθεσης με συμβουλές προσαρμοσμένες για την κάθε οικία. Παράλληλα η κάθε οικογένεια λαμβάνει έναν λαχνό για κλήρωση ηλεκτρικών συσκευών καλής ενεργειακής απόδοσης».
 
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Πρόγραμμα Εκπτώσεων FIESTA» πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 μία κλήρωση δώρων στην οποία κληρώθηκαν 14 ηλεκτρικές συσκευές ενώ η δεύτερη κλήρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017.

Τα εκπτωτικά κουπόνια παρέχονται δωρεάν και αφορούν στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών καλής ενεργειακής απόδοσης (πχ. κλιματιστικών μηχανημάτων, ψυγείων, πλυντηρίων, και άλλα) από συνεργαζόμενα καταστήματα στη Λάρνακα με έκπτωση ύψους από 10% έως 20%.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «αυτές οι δύο μεγάλες δράσεις στα πλαίσια του έργου FIESTA θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να εξοικονομήσουν και ενέργεια αλλά και χρήματα. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και για τις δύο δράσεις».

Για αιτήσεις ελέγχου ενεργειακής κατανάλωσης ή περισσότερες πληροφορίες για απόκτηση εκπτωτικών κουπονιών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.fiesta-audit.eu/el/ , να επισκεφθούν το συγκεκριμένο γραφείο στον 3ο όροφο του Δημοτικού Μεγάρου Λάρνακα ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 24816556.
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)