Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας ο διορισμός Τίλερσον στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας ο διορισμός Τίλερσον στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η Επιτροπή Ενέργειας στη Γερουσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναβάλλει “μέχρι νεοτέρας” τη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, προκειμένου να γίνει ψηφοφορία αναφορικά με την επικύρωση των διορισμών των Ράιαν Ζίνκε και Ρικ Πέρι, τους οποίους, έχει επιλέξει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε με διαφορά μόλις μίας ψήφου την υποψηφιότητα του Ρεξ Τίλερσον, του πρώην στελέχους της Exxon Mobil που έχει επιλεγεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επιτροπής ήταν 11-10 υπέρ της έγκρισης του διορισμού του, με κάθε Ρεπουμπλικάνο μέλος της Επιτροπής να στηρίζει την υποψηφιότητα του Τίλερσον και κάθε Δημοκρατικό μέλος να καταψηφίζει το διορισμό του.

Οι επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών -μελών της Επιτροπής- όπως του Τζον Μακέιν και του Μάρκο Ρούμπιο για την υποψηφιότητα του Τίλερσον τελικώς υπερκεράστηκαν. Το επίκεντρο των διαφωνιών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ήταν η σχέση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Exxon Mobil με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και η άρνηση του Τίλερσον να χαρακτηρίσει “εγκλήματα πολέμου” τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία.

Ο διορισμός του Τίλερσον στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 52 από τις 100 έδρες του Σώματος.

Η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το διορισμό του Μάικ Πομπέο στη θέση διευθυντή της CIA, παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γερουσιαστών ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης είτε θα επιτρέψει τη χρήση των λεγόμενων “ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων” που θεωρούνται ευρέως μέθοδοι βασανιστηρίων.

Καθώς η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο υποψήφιος του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέος επικεφαλής της CIA λάμβανε 67 ψήφους “υπέρ”, που αρκούσαν για την επικύρωση του διορισμού του και 30 ψήφους κατά. Σχεδόν όλες οι αρνητικές ψήφους προέρχονταν από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)