Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει σήμερα, στο Στρασβούργο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τύχει το πρωί υποδοχής, στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Παλάτι της Ευρώπης), από τον Πρόεδρο και τον ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Pedro Agramunt και Wojciech Sawicki, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, ενώ αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ Nils Muiznieks.

Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την ΚΣΣΕ, και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Gudrun Mosler-Tornstrom και στη συνέχεια θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με αφορμή τη διεθνή μέρα μνήμης των θυμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Παλατιού της Ευρώπης.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis θα τελέσουν τα εγκαίνια έκθεσης, με θέμα το Ολοκαύτωμα στην αίθουσα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Στις 7μμ (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ Guido Raimondi, στην παρουσία του Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ Γεώργιου Σεργίδη.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακολουθήσει το βράδυ το κονσέρτο «Καρδιά της Μεσογείου» το οποίο θα δοθεί με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε χθες βράδυ στο Στρασβούργο, όπου παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, στο οποίο παρακάθισαν επίσης ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ, η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, και άλλοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου και της ΚΣΣΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 25 Ιανουαρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)