Εκκληση προς την κυβέρνηση για επίλυση των προβλημάτων τους απηύθυναν σήμερα οι οδηγοί ταξί του αεροδρομίου Λάρνακας

Εκκληση προς την κυβέρνηση για επίλυση των προβλημάτων τους απηύθυναν σήμερα οι οδηγοί ταξί του αεροδρομίου Λάρνακας

Εκκληση προς την κυβέρνηση για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, απηύθυναν σήμερα οι οδηγοί ταξί του αεροδρομίου και της Λάρνακας.
 
Σήμερα το πρωί ογδόντα περίπου οδηγοί ταξί της Λάρνακας και του αεροδρομίου, συγκεντρώθηκαν στο κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και σχημάτισαν πορεία με προορισμό το αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης».
 
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λάρνακας – Αεροδρομίου ανέφερε ότι «σήμερα γίνεται μια στάση εργασίας, διαμαρτυρία και απολογούμαστε στο επιβατικό κοινό για οποιαδήποτε ταλαιπωρία, αλλά εμείς απλά ζητούμε το δίκαιο μας. Εμείς 24ώρες το 24ωρο στα χιόνια, στα κρύα και  στη ζέστη είμαστε στο καθήκον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι διαχρονικά και τα γνωρίζουν όλοι οι Υπουργοί Συγκοινωνιών εδώ και χρόνια».
 
Συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι «η πειρατεία μας έχει φάει, τα πειρατικά ταξί τα οποία αυξάνονται καθημερινά και μας παίρνουν τη δουλειά. Το 2016 οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια ωστόσο οι οδηγοί ταξί, αντί 4 ταξίδια που κάναμε στη βάρδια μας πριν από 10 περίπου χρόνια, φτάσαμε σήμερα να κάνουμε μόνο δύο».
 
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και είναι διαχρονικό μας αίτημα στην κυβέρνηση να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα για τους οδηγούς ταξί. Τα ταξί πληρώνουν όλα όσα πρέπει, δηλαδή άδεια κυκλοφορίας, φόρους, ΦΠΑ και ασφάλειες οι οποίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, τα έξοδα μας αυξάνονται και τα έσοδα μας μειώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, αφού δεν βγαίνουμε». 
 
Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους κυβερνώντες «να λάβουν τα μέτρα τους αφού τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες» και πρόσθεσε πως «θα δούμε με τους συνδέσμους των οδηγών ταξί παγκύπρια κατά πόσον θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε ούτε τώρα. Δεν αντέχουμε άλλο και πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε πως «τα αστικά λεωφορεία, τα οποία επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση μας έχουν καταστρέψει. Εχουν γίνει τόσα σκάνδαλα όσον αφορά τα αστικά λεωφορεία αλλά δεν έχει τιμωρηθεί κανένας» είπε και σημείωσε πως «έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει ποιες άδειες, ποια λεωφορεία και ποια δρομολόγια εκτελεί η εταιρεία λεωφορείων «Καπνός» που επίσης μας έχει πάρει τη δουλειά».
 
Εξάλλου ο Αντρέας Ιακώβου από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών  Ταξί Λάρνακας – Φοινικούδες ανέφερε πως «στο κλάδο υπάρχει μεγάλη παρανομία με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που εκτελούν χρέη ταξί χωρίς όμως να πληρώνουν φόρους, ΦΠΑ, άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια. Υπάρχει επίσης το θέμα των ταξί που έρχονται από τα κατεχόμενα τα οποία μεταφέρουν επιβάτες όχι μόνο στις κατεχόμενες αλλά και στις ελεύθερες περιοχές».
 
Πρόσθεσε ότι «όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα έχουμε θέσει ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής και αναμένουμε να έχουμε εκ νέου συνάντηση μαζί του για να δούμε πως προχωρούμε».
 
Ο οδηγός ταξί Νίκος Μαθιωτάκης ανέφερε ότι «όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά μας έχουν διαλύσει και απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και όλους τους αρμοδίους να μας στηρίξουν γιατί εμείς κάνουμε λειτούργημα όχι επάγγελμα. Δεν μπορεί να καταργηθεί το ταξί αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να τύχουμε στήριξης» είπε και σημείωσε πως «πρέπει να κατοχυρωθεί η έδρα (πιάτσα) του κάθε ταξί ώστε ο κάθε οδηγός να φορτώνει μόνο από την έδρα του και να μην φορτώνει επιβάτες ο κάθε ένας από όπου θέλει».
 (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)