Η Κύπρος θα συναποφασίζει πολιτική διαστήματος σε διεθνές σώμα, λέει ο Πρόεδρος CSEO στο ΚΥΠΕ

Η Κύπρος θα συναποφασίζει πολιτική διαστήματος σε διεθνές σώμα, λέει ο Πρόεδρος CSEO στο ΚΥΠΕ

Ευκαιρίες συνεργασίας της Κύπρου με την παγκόσμια διαστημική κοινότητα έρευνας διανοίγονται από την ένταξη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στο Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Διαστήματος (COSPAR).

Στο συμβούλιο του COSPAR – που αποτελεί το ανώτατο σώμα του διεθνούς αυτού οργανισμού – θα έχει τώρα μια θέση και η Κύπρος, με τον CSEO να συναποφασίζει την πολιτική του διαστήματος μαζί με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα, και σώματα όπως το «Rutherford Appleton Laboratory», «USA National Academies of Sciences, Engineering and Medicine», «Russian Academy of Sciences», «Chinese Academy of Sciences» κ.λπ.

Τα επόμενα βήματα για τον CSEO θα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής Έρευνας Διαστήματος, που θα απαρτίζεται από τους πιο επιφανείς ακαδημαϊκούς της Κύπρου στον τομέα του Διαστήματος και της Αστροφυσικής, για λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα υποβάλλονται στο διεθνές αυτό σώμα (COSPAR) στη διαδικασία χάραξης παγκόσμιας στρατηγικής στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Τα οφέλη για την Κύπρο
———————

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO, Γιώργος Δανός, ανέφερε ότι με την ένταξη αυτή η Κύπρος γίνεται ένα από τα λιγοστά μέλη του διεθνούς αυτού οργανισμού, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για χρηματοδότηση των επιστημόνων της χώρας μας.

“O CSEO στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του και της επιστημονικής του προσφοράς προς τον τόπο μας, κατάφερε να εντάξει την Κύπρο στο Διεθνή Οργανισμό Έρευνας Διαστήματος COSPAR. Αυτή η ένταξη δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασίας για τη χώρα μας στην παγκόσμια διαστημική έρευνα. Αποτελεί τιμή για τον CSEO η ένταξη μας στον COSPAR και η συμμετοχή μας στις μοναδικές και σημαντικές δραστηριότητές του”, είπε ο κ. Δανός.

Έτσι, πρόσθεσε, “ανοίγονται νέες σημαντικές ευκαιρίες για τα νέους επιστήμονες μας, και για το μέλλον της χώρας μας, στο σημαντικότατο αυτό τομέα του διαστήματος, που είναι ο πλέον ανελισσόμενος τομέας παγκοσμίως”.

Μέλη μόνο 42 χώρες, εξ` αυτών τώρα και η Κύπρος
————————–

Σημειώνεται ότι στον COSPAR είναι μέλη μόνο 42 χώρες, και τώρα είναι πλέον μέλος και η Κύπρος.

“Κατά συνέπεια μας δίδεται τώρα η ευκαιρία να συνεργαστούμε με το σύνολο των χωρών που έχουν ενεργό, κατευθυντήριο και στρατηγικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος χαράζοντας την παγκόσμια στρατηγική της έρευνας του διαστήματος”, είπε ο κ. Δανός.

Το σημαντικότερο όμως, πρόσθεσε, “είναι ότι μέσω την ένταξης μας στον COSPAR ανοίγονται σημαντικές διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες. Είναι γνωστό ότι όσες χώρες έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών, όπως αυτές του διαστήματος, έχουν υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης πόρων, διαφοροποίηση της οικονομίας τους, και κατά συνέπεια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία”.

“Δημιουργούμε με όλα αυτά δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Συμβάλλουμε στη μείωση της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό και κάνουμε τη χώρα μας τεχνολογικά ανταγωνιστική, ενδυναμώνοντας οικονομικά τον τόπο μας», είπε συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του CSEO.

Ο κ. Δανός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «δίνουμε στις επόμενες γενιές ένα συνεχιζόμενο όραμα για ακόμη ψηλότερους στόχους και επιτυχίες, σε ένα τομέα – του διαστήματος – που πριν λίγα χρόνια, πριν από τις δράσεις μας, φάνταζε εξωτικός και απόμακρος. Βάλαμε υπερήφανα την Κύπρο μας στον παγκόσμιο χάρτη της νέα διαστημικής εποχής.»

Ο διεθνής οργανισμός COSPAR στην ιστοσελίδα του (http://cosparhq.cnes.fr/) αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου και γράφει ότι «η Κύπρος προσχωρεί στον COSPAR – Στις 12 του Δεκέμβρη 2016 η Κύπρος έγινε το νεότερο μέλος του COSPAR με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) ως το εθνικό επιστημονικό ινστιτούτο. Η κοινότητα του COSPAR απευθύνει ένα θερμό καλωσόρισμα.»

Ο COSPAR είναι ένας Διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Επιστήμης το 1958. Μεταξύ των στόχων του COSPAR, είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο διάστημα σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην ελεύθερη ανταλλαγή των αποτελεσμάτων, πληροφοριών και απόψεων, και τη δημιουργία ενός φόρουμ, ανοικτό σε όλους τους επιστήμονες, για τη συζήτηση των θεμάτων που επηρεάζουν τη διαστημική έρευνα.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος
——————-

“Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (www.space.org.cy) έχει ιδρυθεί ειδικά για να προωθήσει την Κύπρο στον τομέα του διαστήματος και έχει ήδη αναδείξει τη χώρα μας πολλαπλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, στο παγκόσμιο στερέωμα, με μια σειρά από επιτυχίες, πρωτιές και βραβεύσεις από NASA και άλλους διεθνείς οργανισμούς», είπε ο κ. Δανός στο ΚΥΠΕ.

Ο Οργανισμός, ανέφερε, προωθεί την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη του τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, ενισχύει και αναπτύσσει ενεργά τον τομέα του διαστήματος στον τόπο, οδηγώντας στην πρόοδο της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και τη συνεργασία με άλλα έθνη σε επιστημονικά προγράμματα και διαστημικές αποστολές.

Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το έργο και η αποστολή του είναι προς δημόσιο όφελος. Όραμα και στόχος του είναι η προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης, “με ήδη εντυπωσιακά κοινωφελή αποτελέσματα, που τιμούν τον τόπο, και που μας κάνουν υπερήφανους”, είπε.

Ο CSEO ακολουθείται από 18,500 άτομα, με άρθρα του να φτάνουν μέχρι και 115,000 κόσμο. Σε πολλά σχολεία λειτουργεί το «CSEO Space Club». Ο Οργανισμός έχει 390 και πλέον εγγεγραμμένους ερευνητές και εθελοντές, 26 εταιρικά μέλη, και ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο, με τους πρωτοπόρους της διεθνούς διαστημικής κοινότητας.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)