Έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ και μία «κοινωνία για όλους» υπόσχεται η Μέι

Έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ και μία «κοινωνία για όλους» υπόσχεται η Μέι

Τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και το όραμά της για μία «μοιραζόμενη από όλους κοινωνία» ανέπτυξε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με συνέντευξη και άρθρο της την Κυριακή.
 
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επανέλαβε ότι «η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ψήφος για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την ΕΕ». Σημείωσε ωστόσο ότι μαζί με τον έλεγχο των συνόρων θέλει και την καλύτερη δυνατή σχέση με την ΕΕ για τις βρετανικές επιχειρήσεις. «Φεύγουμε από την ΕΕ, όχι από την Ευρώπη», είπε η κ. Μέι.
 
Στις επίμονες σχετικές ερωτήσεις έδωσε να εννοηθεί ότι δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης έναντι της πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Όπως είπε, δε θεωρεί τη μετανάστευση και την ενιαία αγορά ως μία διακριτή δυαδική επιλογή και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την ΕΕ δε σημαίνει διατήρηση στοιχείων της ιδιότητας μέλους της ΕΕ. «Θέλουμε μία συμφωνία που θα ταιριάζει αποκλειστικά στη Βρετανία», είπε η Πρωθυπουργός.
 
Απέρριψε δε την αιχμή του παραιτηθέντος πρέσβη της χώρας στην ΕΕ σερ Άιβαν Ρότζερς περί «θολωμένου σκεπτικού» της κυβέρνησης γύρω από το Brexit. «Το σκεπτικό μας δεν είναι καθόλου θολωμένο. (…) Αλλά χρειαζόμασταν λίγο χρόνο διότι δεν είχαν καταρτιστεί σχέδια για το Brexit», είπε η κ. Μέι.
 
Εν τω μεταξύ, με άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph αναπτύσσει το όραμά της για μία «μοιραζόμενη από όλους κοινωνία», κηρύσσοντας την πεποίθησή της ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει και να διορθώνει «φλέγουσες αδικίες» στη σύγχρονη Βρετανία.
 
Όπως αναφέρει η κ. Μέι, υπάρχουν «περισσότερα στη ζωή από τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια» και το κράτος δεν πρέπει απλά να «φεύγει από τη μέση».
 
«Αυτό σημαίνει οικοδόμηση της μοιραζόμενης κοινωνίας. Μία κοινωνία που δεν εκτιμά μόνο τα ατομικά μας δικαιώματα, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας έναντι του άλλου. (…) Και είναι δουλειά της κυβέρνησης να ενθαρρύνει και να τρέφει αυτές τις σχέσεις και τους θεσμούς όπου μπορεί και να διορθώνει την αδικία και τη μεροληψία που μας διαιρεί», σημειώνει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Προσθέτει ότι η κυβέρνησή της θα δώσει έμφαση όχι στις προφανείς αδικίες, αλλά στις καθημερινές αδικίες που αισθάνονται οι απλές οικογένειες της εργατικής τάξης οι οποίες συχνά παραβλέπονται: «Θα κινηθούμε πέρα από τη στενή έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου βοηθούμε τους πολύ φτωχότερους και στην κοινωνική κινητικότητα, όπου βοηθούμε τους πιο ταλαντούχους μεταξύ των φτωχών. Αντίθετα, θα ενεργοποιηθούμε σε μία πιο πολυδιάστατη διαδικασία κοινωνικής μεταρρύθμισης, ώστε εκείνοι που αισθάνονται ότι το σύστημα είναι εναντίον τους – αυτοί μόλις πάνω από το όριο που συνήθως προσελκύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αλλά που δεν είναι καθόλου πλούσιοι ή εύποροι – λαμβάνουν επίσης την υποστήριξη που χρειάζονται».
 
Οι τοποθετήσεις της αυτές ερμηνεύονται ως απόκλιση από την εδώ και γενιές παραδοσιακή πολιτική σκέψη του Συντηρητικού Κόμματος, ότι δηλαδή ο τρόπος για να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης μέσω των αγορών.
Το άρθρο θεωρείται επίσης μία απόπειρα επαναπροσδιορισμού του Συντηρητικού Κόμματος ως του κόμματος που καλύτερα εκπροσωπεί την εργατική τάξη στη Βρετανία, διεκδικώντας τον κεντρώο χώρο από τους υποχωρούντες στις δημοσκοπήσεις Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.
 
Η κ. Μέι διαχωρίζει τη θέση της από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που είχε κάνει την περιβόητη δήλωση ότι «δεν υπάρχει κοινωνία», αλλά και από τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον που είχε δώσει έμφαση στη βοήθεια των φτωχότερων από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδιώτες στο πλαίσιο μίας «μεγάλης κοινωνίας».
 
Σε ερώτηση από το Sky News, εξάλλου, αν σε περίπτωση εισβολής από τη Ρωσία σε μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στη Βαλτική η Βρετανία θα επέμβαινε στρατιωτικά προς υπεράσπιση της συμμαχικής χώρας, η κα Μέι είπε ότι το Λονδίνο δεσμεύεται από το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρατήρησε δε ότι παρά τα όσα ακούγονται, από τις επαφές της με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ έχει διαπιστώσει ότι και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να έχει την ίδια δέσμευση στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΑΡ)