Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τις αποφάσεις για τη Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΚΕ

Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τις αποφάσεις για τη Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΚΕ

Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το πλαίσιο που διαμορφώθηκε και οι ιδέες που εκφράστηκαν κατά τις συζητήσεις της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, στις 18-19 Ιανουαρίου, “θα τεθούν ενώπιον του επικεφαλής κάθε μέρους, σε πολιτικό επίπεδο, και αφού αξιολογηθούν, θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Μοντ Πελεράν άτυπη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της ε/κ και της τ/κ πλευράς, στην παρουσία των ΗΕ, “για μια γενικότερη συζήτηση των όσων ελέχθησαν το τελευταίο διήμερο”.

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση, πως η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των ΗΕ διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Σε σχέση με τις συζητήσεις των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη διάρκειά τους διατυπώθηκαν και συζητήθηκαν ερωτήματα που αφορούν το θέμα της ασφάλειας σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Βάσει αυτής της συζήτησης, πρόσθεσε, “διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις κάθε μέρους για εκείνα τα εργαλεία, εκείνους τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος της ασφάλειας μετά την επίλυση του Κυπριακού”.

“Αυτό το πλαίσιο, αυτές οι ιδέες που εκφράστηκαν θα τεθούν ενώπιον του επικεφαλής κάθε μέρους, σε πολιτικό επίπεδο, και αφού αξιολογηθούν θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε ακόμη πως “οι όροι εντολής της τεχνοκρατικής ομάδας, όπως καταγράφονται στις 12 Ιανουαρίου, ήταν η καταγραφή συγκεκριμένων ερωτημάτων καθώς επίσης και των εργαλείων εκείνων για απάντησή τους”, και πως “δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής τους η λήψη αποφάσεων ούτε για θέματα ουσίας, ούτε για θέματα διαδικασίας”.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/MM)