Στη Μέρκελ το τελευταίο επίσημο τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα

Στη Μέρκελ το τελευταίο επίσημο τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα

Το τελευταίο του επίσημο τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα το φύλαξε για την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, την οποία ευχαρίστησε για «την ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγετική της στάση».

«Με δεδομένα τα οκτώ χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πρέπον το τελευταίο του τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη να είναι με την Καγκελάριο Μέρκελ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα συμμετείχε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία, όπως και ο σύζυγος της Μέρκελ Γιόακιμ Σάουερ. Οι Ομπάμα είπαν στους Μέρκελ και Σάουερ ότι εκτιμούν “την προσωπική τους φιλία” και τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον αυτά τα οκτώ χρόνια.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί ένας «σταθερός διατλαντικός δεσμός» και μία «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Άγκελα Μέρκελ έκανε ένα «ολέθριο σφάλμα» ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας της στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε «όχημα της Γερμανίας».

Η Μέρκελ απάντησε ότι θα περιμένει την ορκωμοσία του Τραμπ για να δώσει την απάντησή της στη δήλωση. «Στη συνέχεια θα συνεργασθούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)