Ένταση στα Ίμια το μεσημέρι

Ένταση στα Ίμια το μεσημέρι

Ένταση προκλήθηκε στα Ίμια και πάλι όταν τουρκικό σκάφος του λιμενικού παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα αν και τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι είναι το ελληνικό σκάφος του λιμενικού που παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ΙΗΑ, Ντογάν και Ανατολού, το νέο επεισόδιο έγινε στις 14.20 ώρα Τουρκίας (13.20 ώρα Κύπρου) και κράτησε για 15 λεπτά μέχρι που το ελληνικό σκάφος αποχώρησε επιστρέφοντας στην Καλόλιμνο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό σκάφος πήγε για να ‘παρενοχλήσει’ τους Τούρκους ψαράδες που για δεύτερη μέρα ψάρευαν στην περιοχή. Στο βίντεο του Ανατολού από το σημερινό επεισόδιο ακούγεται ο Έλληνας καπετάνιος να λέει στα αγγλικά: “Είμαι στα Ίμια, είμαι σε ελληνική περιοχή. Είσαστε σε ελληνική περιοχή διότι είστε δυτικά των Ιμίων, πρέπει να φύγετε από την ελληνική περιοχή αμέσως”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους καλούσε το ελληνικό να αποχωρήσει ισχυριζόμενος ότι το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πάντως όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ΙΗΑ σήμερα για πρώτη φορά το τουρκικό λιμενικό πέρασε πίσω από την βραχονησίδα των Ιμίων πλησιάζοντας την στα 300 μέτρα κάνοντας περιπολία.
 
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ)