Για το ενδιαφέρον της εταιρείας σε Κύπρο και Μαρόκο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum

Για το ενδιαφέρον της εταιρείας σε Κύπρο και Μαρόκο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Qatar Petroleum (QP) προχωρά σε διερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μαρόκο και στην Κύπρο, καθώς στοχεύει να επεκτείνει τα περιουσιακά της στοιχεία σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο εξωτερικό, ενώ περικόπτει το κόστος στο εσωτερικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σαάντ αλ-Καάμπι .

“Θα μας δείτε να βγαίνουμε στο εξωτερικό με κάποιους από τους συνεργάτες που έχουμε στο Κατάρ, το τρέχον έτος και το επόμενο έτος … Είμαστε σε κατάσταση ανάπτυξης,” δήλωσε ο Καάμπι στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Ντόχα. Πρόσθεσε ότι η QP, ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει ήδη κερδίσει προσφορά στην Κύπρο για το 40% ενός τεμαχίου προς εξερεύνηση» και πρόσφατα πήγε στο Μαρόκο για διερεύνηση.

Ως γνωστόν, η κοινοπραξία των εταιρειών Exxon Mobil – Qatar Petroleum επιλέχθηκε για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Ενέργειας για κατάληξη σε συμφωνία για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η QP προχωρά στη συγχώνευση δύο μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου, της Qatargas και RasGas Co Ltd, για να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μετά τη συνεχιζόμενη για δύο χρόνια πτώση στις τιμές του πετρελαίου που έχει αναγκάσει τις χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες.

Η οικονομία της μικροσκοπικής μοναρχίας του Κόλπου, η οποία έχει πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια, έχει πληγεί από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η QP απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και προωθεί την πώληση αριθμού των περιουσιακών της στοιχείων.

Για να διατηρήσει την κυριαρχία πάνω τους βασικούς ανταγωνιστές της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, η QP μειώνει το κόστος σε εγχώριες δραστηριότητες της και αναζητεί επέκταση στο εξωτερικό μέσω κοινοπραξιών με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, δήλωσε ο Καάμπι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η QP έλαβε ρυθμιστική έγκριση από τις ΗΠΑ για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με την Exxon Mobil. Η εταιρεία επιδεικνύει επίσης ενδιαφέρον για φυσικό αέριο της Μοζαμβίκης του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Eni και θα μπορούσαν να ενταχθεί μαζί με την Exxon στην αγορά ενός ποσοστού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έγραψε το Reuters τον Σεπτέμβριο.

(ΚΥΠΕ-Reuters/ΘΝΕ/ΓΧΡ)