‘Εντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκάλεσε το διάταγμα Τραμπ για 7 μουσουλμανικές χώρες
Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ανέστειλε για 120 ημέρες την είσοδο στην Αμερική πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες, ακόμη και αν είχαν νόμιμη βίζα εισόδου, αλλά και άδεια παραμονής ως μόνιμοι κάτοικοι (πράσινη κάρτα).
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, στο Ο’Χάρε του Σικάγου, στο Ντάλας και σε άλλες μεγαλουπόλεις, μόλις έγινε γνωστό ότι οι υπάλληλοι της μεταναστευτικής υπηρεσίας απαγόρεψαν την είσοδο σε πολλούς πολίτες αυτών των χωρών, μόλις αποβιβάστηκαν από τις πτήσεις τους, θέτοντάς τους υπό κράτηση. Οι χώρες που κατονομάζονται στο προεδρικό διάταγμα είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.
Η μεγάλη οργάνωση προστασίας των ατομικών ελευθεριών American Civil Liberties Union (ACLU) έστειλε εκατοντάδες δικηγόρους σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις νομικές τους υπηρεσίες σε άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση.
Η ομοσπονδιακή δικαστής Ann M. Donnelly, της Ανατολικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης (Μπρούκλιν), που εκδίκασε αίτηση για λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της απόφασης, εκ μέρους δύο Ιρακινών υπηκόων που τέθηκαν υπό κράτηση, αποφάσισε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου να απαγορεύσει από τις ομοσπονδιακές Αρχές την απέλαση όλων όσοι κρατούνται βάσει του προεδρικού διατάγματος. Η δικαστής Ντόνελι έδωσε αμέσως εντολή στην ειδική αστυνομία του δικαστηρίου (US Marshals) να επιδώσουν αμέσως την απόφαση στις αρμόδιες Αρχές και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.
Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ.
Η ACLU εκτιμά ότι η απόφαση της δικαστή Ντόνελι επηρεάζει 100-200 άτομα, ενώ ανέφερε ότι οι Αρχές δεν τους επιτρέπουν να επισκεφθούν τους κρατούμενους.
Παρότι η απόφαση δεν διατάσσει να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των ατόμων αυτών, στην παρέμβαση των δικηγόρων που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα ότι οι μεταναστευτικές Αρχές θα τους θέσουν υπό κράτηση, η δικαστής Ντόνελι απάντησε: «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι σίγουροι ότι θα σας δω ξανά στο δικαστήριο».
Η δικαστής είπε πως η κυβέρνηση δεν υποστήριξε ότι τα άτομα που κρατούνται αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ. Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας. Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τη σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.
Λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση της δικαστή, επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ στον Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς, έναν από τους δύο Ιρακινούς που κρατείτο στο αεροδρόμιο Κένεντι, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την Υπηρεσία Μετανάστευσης. Έγινε ωστόσο γνωστό ότι δύο Δημοκρατικοί βουλευτές της Νέας Υόρκης, η Νύντια Βελάσκες και ο Τζέρι Νάντλερ έκαναν παραστάσεις στη Μεταναστευτική Υπηρεσία.
Ο δικηγόρος του μιλώντας στο αεροδρόμιο εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τις Αρχές, δήλωσε όμως ότι 11 ακόμη άτομα κρατούνται.
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα υπόλοιπα αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.
Στο μεταξύ σε πολλά αεροδρόμια εμποδίστηκαν υπήκοοι των χωρών αυτών να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των περιστατικών παραμένει άγνωστος.
Στο μεταξύ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Σταθμό 4 του Αεροδρομίου Κένεντι της Νέας Υόρκης, φωνάζοντας συνθήματα κατά τους Τραμπ και της απόφασής του. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές δεκάδες ταξί, τα οποία αρνούνταν να παραλάβουν πελάτες, δημιουργώντας χάος. Αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση εκ μέρους του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί, που εκπροσωπεί 10.000 επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μουσουλμάνοι, στην οποία καταδικάζεται το μέτρο και η πολιτική των διακρίσεων.
Η Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων Νέας Υόρκης απαγόρευσε στους διαδηλωτές τη χρήση του υπέργειου σιδηροδρόμου που συνδέει τους 8 σταθμούς του αεροδρομίου Κένεντι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνήτη της πολιτείας Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος εξέδωσε διάταγμα, καλώντας την Αρχή να ακυρώσει την απόφαση και να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές.
«Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχει δοθεί στους ανθρώπους αυτής της χώρας είναι το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο κυβερνήτης Κουόμο, που διέταξε την πολιτειακή αστυνομία να φροντίσει για την ασφάλεια των διαδηλωτών.
«Η φωνή του λαού της Νέας Υόρκης θα ακουστεί», αναφέρει.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, τονίζει ότι «ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα έβλεπα τη μέρα που πρόσφυγες οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει χώρες κατεστραμμένες από πολέμους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, θα εκδιώκονταν στο κατώφλι μας. Είμαστε έθνος γεφυρών κι όχι τειχών…».
Αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή στις πολιτειακές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης νομικές επιλογές για βοήθεια προς όλους όσους κρατούνται σε αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Ο Ελληνομερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης ανακοίνωσε ότι καταθέτει νομοσχέδιο στη Γερουσία της Νέας Υόρκης με το οποίο θα απαγορεύεται στην Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων να χρησιμοποιεί οποιουσδήποτε από τους πόρους της για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Αυτό θα αφορά στη διάθεση προσωπικού υποστήριξης, χρήση χώρων των αεροδρομίων και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού στους χώρους κράτησης που χρησιμοποιεί η Μεταναστευτική Υπηρεσία εντός των αεροδρομίων.
«Το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ είναι όσο αντιαμερικανικό μπορεί να είναι και επαφίεται στον καθένα μας να λάβουμε κάθε μέσο που είναι στη διάθεσή μας και να αντισταθούμε με νόμιμα μέσα», αναφέρει ο ομογενής πολιτικών, γιος μεταναστών από τα Καλάβρυτα.
«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν πρέπει να ξοδέψει ούτε σεντ προς υποστήριξη αυτού του αντισυνταγματικού μέτρου και θα παλέψω για να μην συμβεί», είπε ο Μιχάλης Γιάνναρης.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)