Επικίνδυνες οι εποχές για δημοσιογράφους, αναφέρει η ΕΣΚ

Επικίνδυνες οι εποχές για δημοσιογράφους, αναφέρει η ΕΣΚ

Είναι επικίνδυνες οι εποχές για δημοσιογράφους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Κύπρου, αναφερόμενη στη δολοφονία πέρσι της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια, τη δολοφονία φέτος της δημοσιογράφου Βικτώρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία, αλλά και στην «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόνγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, και τη δολοφονία του Γιάν Κούτσακ στη Σλοβακία.

Γράφει ακόμη ότι “όλα αυτά μπορεί να τα παρατηρούμε από σχετική απόσταση και να θεωρούμε ότι δεν αφορούν ιδιαιτέρως την Κύπρο. Ωστόσο, ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κίνδυνος εκφοβισμού και φίμωσης -με άμεσα ή έμμεσα μέτρα- των δημοσιογράφων και του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν, δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε στον τόπο μας”.

“Τα κέντρα εξουσίας, πολιτικά, οικονομικά και άλλα, είναι και στον τόπο μας ισχυρά. Οι υποθέσεις διαφθοράς που χρήζουν διερεύνησης είναι επίσης πολλές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με το ισχυρό πολίτευμα της προεδρικής δημοκρατίας, ο ρόλος του Τύπου ως τέταρτη εξουσία είναι ακόμα σημαντικότερος”, αναφέρει η ΕΣΚ.

Καλεί την κυπριακή πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου χωρίς απειλές και αθέμιτες πιέσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ και ακόμη καλεί και το κοινό να κατανοήσει την αξία της δημοσιογραφίας και να στηρίξει το δημοσιογραφικό λειτούργημα με όποιο μέσο διαθέτει.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)