Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/11/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/11/2018 

Οι χθεσινές συναντήσεις της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η συνάντηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για να παραδώσουν το ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης για το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχέδιου Υγείας (ΓεΣΥ) και η ανάδειξη του ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη ως κορυφαίου ιστιοπλόου της χρονιάς για το 2018, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

H «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Στενεύει ο χρόνος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι με το μήνυμα εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για αυτό τα δύο μέρη οφείλουν να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς της διαπραγμάτευσης που θα συζητηθεί ήλθε τελικά χθες η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.  Αλλού προβάλει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ ότι ο Πρόεδρος κάνει καλά τη δουλειά του και κακώς τον επικρίνει το ΑΚΕΛ. Γράφει επίσης ότι η Βουλή είναι έτοιμη για λύση μέχρι τα Χριστούγεννα για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Αναζητεί συμφωνία συναντίληψης η Λουτ»  και γράφει ότι τη βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια διαδικασία που να ολοκληρωθεί το συντομότερο αναζητά στις επαφές της η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είδε χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρει ότι όχι στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ εισέπραξε χθες ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώπιον δικαστηρίου θα κληθεί να λογοδοτήσει ο Γενικός Εισαγγελέας αναφορικά με τον διορισμό του Γιώργου Γεωργίου ως μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Δύο όχι πήραν οι γιατροί» γράφει ότι δύο «όχι», ένα από τον Υπουργό Υγείας και ένα από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη εισέπραξαν χθες οι γιατροί από την Κυβέρνηση στη βασική τους προϋπόθεση για αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι ασκήσεις προετοιμασίας που προέβλεπε το πρόγραμμα γεωτρήσεων της ExxonMobil-Qatar Petroleum και οι οποίες ήταν το τελευταίο βήμα πριν την έλευση του γεωτρύπανου και έναρξη της πρώτης γεώτρησης. Αλλού γράφει ότι ο τρίτος βροχερός Οκτώβρης της δεκαετίας ήταν αυτός που μόλις μας αποχαιρέτισε αλλά δεν άλλαξε την τραγικότητα της εικόνας που παρουσιάζουν τα φράγματα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Διπλωματία πήγαινε – έλα από την κ. Λουτ» και γράφει πως διπλωματία του πήγαινε – έλα μεταξύ των δύο πλευρών θα διεξάγει η κ. Λουτ ενώ θα έχει επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις με στόχο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς για τη διαδικασία και την ουσία της επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλού γράφει ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης αναδείχθηκε ως κορυφαίος ιστιοπλόος της χρονιάς για το 2018 και του απονεμήθηκε το βραβείο «Rolex World Sailor of the Year». Γράφει επίσης ότι διερεύνηση καρτέλ ιδιαίτερα στους τομείς των καυσίμων, των τραπεζών, των υπηρεσιών στα λιμάνια και των ειδών πρώτης ανάγκης ζητά το ΑΚΕΛ από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με τίτλο «Περαιτέρω αιτήματα για οφειλόμενους μισθούς στην J&P» γράφει στο κύριο της θέμα ότι περίπου 200 εργαζόμενοι της TEN GROUP SERVICES LTD , η οποία προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες στην J&P (OVERSEAS) LTD, που βρίσκεται τώρα σε εκκαθάριση, κατήλθαν σε απεργία το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της J&P στη Λευκωσία ζητώντας να τους δοθούν οι οφειλόμενοι μισθοί. Προβάλλει επίσης την συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη τον σωστό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει ατυχήματα σε υψηλότερους ορόφους στη Λεμεσό αλλά το εργατικό ατύχημα της Τρίτης θα μπορούσε να εύκολα να επιλυθεί εάν η εταιρεία ακολουθούσε τους κανόνες ασφάλειας.

(ΚΙΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ)