Αντισημιτικά γκράφιτι σε συναγωγή στην Καλιφόρνια

Αντισημιτικά γκράφιτι σε συναγωγή στην Καλιφόρνια

Γκράφιτι με αντισημιτικά συνθήματα βρέθηκαν την Τετάρτη στην πρόσοψη συναγωγής στο Ιρβάιν, στην Καλιφόρνια, μόλις μερικές ημέρες μετά την πολυαίμακτη επίθεση σε συναγωγή του Πίτσμπεργκ, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης, η οποία διενεργεί έρευνα.

Σύμφωνα με τον Αλεν Μπερεζόφσκι, πρόεδρο της συναγωγής Μπεθ Τζέικομπ του Ιρβάιν, πόλης που απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα νότια του Λος Άντζελες, ήταν το προσωπικό εκείνο που είδε πρώτο το γκραφίτι με τις ύβρεις εναντίον των Εβραίων πάνω στη λευκή μπογιά της πρόσοψης.

Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης εικονίζουν έναν άνδρα με κουκούλα, γυαλιά ηλίου και χειρουργική μάσκα, καθώς περνάει πάνω από τον φράκτη περί τη 01:18 και κατόπιν φεύγει με ποδήλατο που έκλεψε από τον χώρο.

“Η αστυνομία του Ιρβάιν και η δική μας ασφάλεια ερεύνησαν τα κτίρια και δεν βρήκαν τίποτε άλλο πέρα από τα γκράφιτι”, ανέφερε ο Μπερεζόφσκι σε ανακοίνωσή του προς τους πιστούς της συναγωγής. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του χώρου, και θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε πιο δυνατοί από το μίσος”.

Ο ύποπτος δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωριστεί, πάντως οι περιπολίες έχουν ενισχυθεί γύρω από όλους τους χώρους λατρείας και τα κτίρια όπου συχνάζουν μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας του Ιρβάιν, στην Κομητεία Οραντζ, τόνισε η Κιμ Μορ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

“Αυτή είναι μια ασυνήθιστη επίθεση”, διαβεβαίωσε η Μορ το Γαλλικό Πρακτορείο, “δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε αυτού του είδους τα εγκλήματα στο Ιρβάιν”.

Σύμφωνα με μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο η μη κυβερνητική οργάνωση OC Human Relations, τα “εγκλήματα μίσους” και τα άλλα “συμβάντα” που συνδέονται με τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κομητεία Οραντζ (αντίστοιχα 56 και 94 καταγράφηκαν το 2017).

Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο πάνω απ` όλους τους μουσουλμάνους (13%) και μετά τους εβραίους (9%).

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΔΝ/ΑΓΚ)