Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 05/12/2018

Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 05/12/2018

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές που προκάλεσαν, η κάθοδος της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και οι επαφές της για τους όρους αναφοράς, οι τριμερείς για τα ενεργειακά, το κλείσιμο του οικοτροφείου τυφλών, η κατοχύρωση του χαλλουμιού σε εταιρεία στην Αγγλία και τα νέα τέλη κυκλοφορίας είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Βιουλιάξαμε» και αναφέρει ότι πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια και ότι επί ποδός είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλού αναφέρει ότι ΗΠΑ και Γαλλία ενισχύουν τις τριμερείς συνεργασίες της Λευκωσίας για τα ενεργειακά. Η «Α» σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ δεν πήγε στην ‘Αγκυρα και ότι στη Λευκωσία αναμένεται το διάστημα 15-21 Δεκεμβρίου.

«’Αγγλικό’ το χαλλούμι και με εμπορικό σήμα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρει ότι λόγω γραφειοκρατίας χάσαμε τη δίκη στο Λονδίνο από ιδιωτική εταιρεία και ότι ποτέ δεν εστάλησαν τα απαιτούμενα έγγραφα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Ο «Π» σε άλλο του ρεπορτάζ αναφέρει ότι άνοιξαν οι ουρανοί και βούλιαξαν οι δρόμοι και ότι δύο οικογένειες έμειναν άστεγες. Αλλού αναφορά γίνεται στην απόφαση για εγκατάσταση ανελκυστήρων στους κυβερνητικούς οικισμούς που όμως καθυστερεί λόγω τεχνικών και νομικών ζητημάτων.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Ιδού τα νέα τέλη κυκλοφορίας» και γράφει ότι καταργείται ο φόρος κατανάλωσης και μπαίνει βαρύ καπέλο στα ρυπογόνα οχήματα. Αλλού γράφει πως ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καταθέτουν πρόταση για ακύρωση απαγορευτικών όρων για 11 οδηγούς ταξί και λεωφορείων που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για βιασμό. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι κλείδωσε θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές ο Ζαχαρίας Κουλίας και πως αναμένουν απάντηση στο ΔΗΚΟ από την Ελένη Θεοχάρους.

«Ξενώνες τυφλών χωρίς ψωμί, ρεύμα, σεντόνια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρει πως η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει ψωμί στους ξενώνες, τα σεντόνια τα αγοράζουν οι ίδιοι οι τρόφιμοι της Στέγης Τυφλών, υπάρχει μεγάλο χρέος για ηλεκτρικό ρεύμα και ότι στάληκαν δέκα επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς απάντηση. Αλλού αναφέρει ότι η Λουτ αναμένεται στην Κύπρο 15-20 Δεκεμβρίου και ότι για επαφές είναι στη Λευκωσία ο Μάρτιν Φερβέι της Κομισιόν. Επίσης η «Χ» προβάλλει τα προβλήματα στην οικοδομική βιομηχανία όπου δεν αποκλείονται απεργίες.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Παραμένει ο πορτοκαλί συναγερμός» και αναφέρεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την επαρχία Λευκωσίας και στην κινητοποίηση των αρμοδίων. Αλλού αναφέρει ότι Αγγλοκύπριος φίλαθλος έριξε μπανανόφλουδα εναντίον ποδοσφαιριστή στον αγώνα Τότεναμ – ‘Αρσεναλ και κατηγορείται για ρατσισμό. Επίσης η εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για τα νέα φιλμάκια του Υπουργείου Γεωργίας για τα ζώα.

«Μπαράζ προσλήψεων στο Δημόσιο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας  «Η  Καθημερινή» που γράφει πως σε μια πενταετία έχουν αυξηθεί κατά 6.104 οι έκτακτοι και ότι ανεβαίνει ξανά το κρατικό μισθολόγιο. Αλλού γράφει για συμμαχία Μόσχας – Ριάντ για έλεγχο του πετρελαίου, με αύξηση έως και 5% στις τιμές του μαύρου χρυσού. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι στα ύψη έχουν φθάσει οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων λόγω γιορτών σε προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΚ)