Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 08/10/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 08/10/2018

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες εξέφρασε διαφωνία με τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για “εθνικό τσουνάμι που έρχεται”, η κατάσταση στον Συνεργατισμό το 2011, οι αντικρουόμενες θέσεις ε/κ και τ/κ πλευράς σε σχέση με το τουρκικό φυλάκιο στο οδόφραγμα της Δερύνειας, η τραγική κατάσταση στην Ινδονησία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας στην Κύπρο, και ο μεγάλος αριθμός αυτών που αποφεύγουν να υπηρετήσουν ως έφεδροι είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνεργασία για την επανένωση» πως η διάσταση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με το Κυπριακό αναδύθηκε στην επιφάνεια προχθές. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Κύπρος έχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη. Επίσης αναφέρει πως αντικρουόμενες είναι οι θέσεις ε/κ και τ/κ πλευράς σε σχέση με το τουρκικό φυλάκιο στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Υποβόσκει εμφύλιος» πως δυο φορές συζήτησαν ιδιαιτέρως τις τελευταίες μέρες τις διαφωνίες τους Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο επέλεξαν να τις εκφράσουν και δημοσίως, με έντονο τρόπο μάλιστα, δίνοντας την εικόνα της απόλυτης ρήξης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην τραγωδία στην Ινδονησία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, σημειώνοντας πως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1800. Επίσης αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες είναι τελικά οι σκαστοί από την εφεδρεία.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «’Ελειπαν 816 εκατ. από τον Συνεργατισμό το ‘11» γράφει για επιστολή τον Νοέμβριο του 2011 του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη προς τον τότε ΓΔ της ΣΚΤ, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, και πως καταδεικνύεται ότι ο Συνεργατισμός είχε από τότε κεφαλαιακό έλλειμμα-μαμούθ ύψους 816 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις προειδοποιήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου για επερχόμενο τσουνάμι. Επίσης αναφέρεται σε επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό Ενέργειας για το LNG.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εκνευρισμένος ο Πρόεδρος από τις επικρίσεις» γράφει πως εκνευρισμένος από τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό δηλώνει ο Πρόεδρος. Αλλού γράφει για μαζική παγκοινοτική διαμαρτυρία των Λυμπιανών λόγω της απόφασης της Ελληνικής να κλείσει το μοναδικό συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα στην κοινότητα. Επίσης γράφει πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν απάντησε αρνητικά για άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)