Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 12/08/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 12/08/2018

Το Κυπριακό και οι θέσεις που διατυπώνει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης για τις αναμενόμενες εξελίξεις, τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Φθινόπωρο, το αδιέξοδο στην Παιδεία, και οι αποκαλύψεις στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Το πλαίσιο Γκουτέρες λύνει το πρόβλημα των εγγυήσεων και του στρατού» φιλοξενεί τις θέσεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για το Κυπριακό, ο οποίος προβαίνει σε ανάλυση του τί θα ακολουθήσει σε σχέση με τις συνομιλίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι διακοπές δεν γίνονται μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και στους έξι οργανωμένους κατασκηνωτικούς χώρους, που διαθέτει το νησί για εναλλακτικές  διακοπές. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε στοιχεία της Eurostat, τα οποία αναφέρουν ότι οι Έλληνες είναι οι πιο εργατικοί στην ΕΕ, αφού το 2017 δούλεψαν 42 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Οι 4 προκλήσεις του Αναστασιάδη» αναφέρει, στο κύριο του θέμα, ότι το Φθινόπωρο αναμένεται θερμό για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της παιδείας, του ΓεΣΥ, το πρόβλημα των 20 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την πώληση του Συνεργατισμού, αλλά και το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στους Ρώσους που καλούν πίσω τις εταιρείες τους, σημειώνοντας πως πακέτο νέων νόμων επιτρέπει σε ξένες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να εγγραφούν σε offshore financial centers που είναι εγκατεστημένα σε δυο νησάκια. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα διερωτάται αν έχει μέλλον η Λαϊκή Γειτονιά, σημειώνοντας ότι τα 80 χιλιάδες ευρώ που έδωσε το κράτος για αναβάθμισή της είναι λίγα, ωστόσο, είναι μια καλή αρχή.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Σχέδιο υφαρπαγής από Ταγίπ» αναφέρει ότι σχέδιο για πληθυσμιακή εξίσωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ισλαμοποίησης των κατεχομένων και βαθμηδόν ενσωμάτωσης της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το καθεστώς Ερντογάν. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει πως διαφωνίες και κλίκες στη Συνεργατική έβγαλε ο πρώτος γύρος της Ερευνητικής Επιτροπής. Αλλού αναφέρεται σε πολιτογραφήσεις από 255 εταιρείες που περιλαμβάνονται στο μητρώο παρόχων υπηρεσιών που δημιουργήθηκε για σκοπούς εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος πολιτογραφήσεως.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» υπό τον  τίτλο «Λεονταρισμοί Άγκυρας προς Ουάσιγκτον» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η Άγκυρα προειδοποιεί ή και απειλεί την Ουάσιγκτον πως θα αναζητήσει νέους συμμάχους εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία φθάνει στα όρια της διάλυσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σφαγές Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους φασίστες τόσο την περίοδο των δικοινοτικών ταραχών όσο και κατά το καλοκαίρι του 1974. Αλλού αναφέρει πως η διάθεση του Δήμου Γερμασόγειας για τη λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας χρειάζεται το πράσινο φως της Κυβέρνησης.

Η αγγλόγλωσση «SundayMail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η Κύπρος στο μεταναστευτικό σχέδιο της ΕΕ» αναφέρει ότι η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κρατών μελών της ΕΕ όπου μπορεί να δημιουργηθούν τα ελεγχόμενα κέντρα για μετανάστες και πρόσφυγες που θα αποβιβάζονται σε έδαφος της ΕΕ. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, για έναν Χριστιανό Αμερικανό πάστορα και σημειώνει  πως αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Αγκυρα. Αλλού αναφέρεται στις πυρκαγιές στις ΗΠΑ, με τη μεγαλύτερη να μαίνεται στην Καλιφόρνια.

Με τίτλο «Νέα σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας» η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δρομολογεί νέες στρατηγικές στο πεδίο της διπλωματίας , στις οποίες εντάσσεται και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Αλλού αναφέρει ότι φέτος τα ξενοδοχεία της Κύπρου δεν γέμισαν, αν και οι αφίξεις των τουριστών είναι αυξημένες κατά 8% συγκριτικά με το 2017. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλλάζει ο νόμος για τη στεγαστική βοήθεια σε εκτοπισθέντες και παθόντες.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Big Brother στις τράπεζες από ΕΚΤ» γράφει ότι εποχή «μεγάλου αδερφού» ανατέλλει για τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν σε τράπεζες με το πρόγραμμα AnaCredit, που θα εφαρμόσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλού αναφέρει ότι από αδιέξοδο σε αδιέξοδο οδηγείται η κρίση στην Παιδεία, με κίνδυνο για μη ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε καταιγισμό εξελίξεων στο Κυπριακό από το Σεπτέμβριο και σε λήψη ιστορικών αποφάσεων.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΚ)