Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 16/09/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 16/09/2018

Το νομοσχέδιο για τα λόμπι, η αμυντική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας και τα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αναφορές στην Κύπρο στο βιβλίο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εξελίξεις στην παιδεία, η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και τα θέματα διαφθοράς.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Σε μέγγενη τα λόμπι» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι νέο νομοσχέδιο βάζει φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των ομάδων προώθησης συμφερόντων, με σκοπό τη διαφάνεια στις επαφές αξιωματούχων, μελών της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ιδιώτες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αναβάθμιση της οικονομίας από τους Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα, από την κατηγορία «σκουπίδια». Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου που κάνει λόγο για μάχη κατά της διαφθοράς σε όλα τα μέτωπα.

Ο «Πολίτης» έχει τίτλο «Κύπρος-Γαλλία το επόμενο βήμα» και γράφει στο κύριο θέμα του για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με παρουσία γαλλικών πολεμικών στο λιμάνι της Λάρνακας. Επίσης, η εφημερίδα προδημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που αναφέρεται σε διαπλοκή συμφερόντων ως την αιτία που έκαψε την Κύπρο το 2013. Επίσης, παραθέτει συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος λέει ότι το όχι στη διζωνική είναι όχι στη λύση.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Πολιτικοί με κόκκινα δάνεια» και γράφει ότι φέσι ύψους €134 εκ. άφησαν στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους πολίτες τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και τα συνδεδεμένα μαζί τους πρόσωπα. Για το μεταναστευτικό γράφει ότι μέχρι τώρα εκκρεμούν 7.400 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ενώ αναφέρεται και σε επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αντικείμενο την οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη της Κύπρου στο θέμα αυτό. Αλλού γράφει για στρατηγικές κινήσεις με κυρίαρχο θέμα την ασφάλεια.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αγανάκτηση από την αλαζονεία Χάρη» γράφει ότι την οργή της κοινωνίας συνάντησε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία απαξίωσε και μηδένισε το δημόσιο σχολείο, την ώρα που η κρίση στην παιδεία κορυφώνεται. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις των κατοίκων στα Λύμπια για το κλείσιμο της Συνεργατικής. Επίσης γράφει ότι εικόνα κακοδιαχείρισης και άσχημης οικονομικής κατάστασης περιγράφει η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στον Δήμο Αραδίππου.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Βρετανός βουλευτής ζητά δίωξη για τη δολοφονία» αναφέρεται στη δολοφονία του Βρετανού George Low το 2016 στην Αγία Νάπα και γράφει ότι ο Βρετανός βουλευτής Gareth Johnson έρχεται στην Κύπρο για να ζητήσει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι ύποπτοι για το φόνο, οι οποίοι είχαν καταφύγει στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η οικονομία ξέφυγε από το τέλμα της κατάταξης των σκουπιδιών, με την αναβάθμιση της στην επενδυτική βαθμίδα. Επίσης γράφει ότι φιλανθρωπικές οργανώσεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα μετά την πρόσφατη εισροή αιτητών ασύλου από τη Συρία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» φέρει στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Σύμπλευση με απαιτήσεις ΗΠΑ» και γράφει ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ να υπογραμμίσει τον «δυτικό» προσανατολισμό της Κύπρου προκάλεσαν τη ενόχληση της ρωσικής πρεσβείας, αλλά οι δηλώσεις του κυρίως προκάλεσαν ικανοποίηση στους αμερικανικούς κύκλους, ενόψει και της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον που ετοιμάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε άλλο θέμα γράφει για ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά. Επίσης, γράφει ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η έκδοση ομολόγου 1 δις. ευρώ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Κουμάντο κάνει η διαφθορά» παραθέτει συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, την κουμπαροκρατία και τους εκπαιδευτικούς, ενώ λέει ότι η Κυβέρνηση νέρωσε το κρασί της και κυβερνούν οι συνδικαλιστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας εξετάζει πληροφορίες για πιθανή ή διαφαινόμενη ανάμειξη αστυνομικών σε υποθέσεις διαφθοράς. Ακόμη, αναφέρεται στις εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών την Τρίτη και Τετάρτη.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)