Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/10/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/10/2018

Το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt και οι συνέπειες που θα έχει, τα μυστικά κονδύλια που είχε στη διάθεσή του ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, οι προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για «φούσκα» των ακινήτων στη Λεμεσό και η επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί προβάλλονται,μεταξύ άλλων, ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γιατί έκλεισε η Cobalt», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ενώ ήταν εταιρεία χαμηλού κόστους, άρα λίγα έσοδα, εντούτοις τα κόστη της ήταν ψηλά, ενώ έκανε και άσκοπες δαπάνες, όπως ψηλούς μισθούς, ψηλά ενοίκια αεροσκαφών κ.α, με αποτέλεσμα €90 εκατ., ζημιές σε τρία χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στους κύκλους των ιατρών όσον αφορά την επικείμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρεται στο προφίλ του Σαουδάραβα ιατροδικαστή, ο οποίος  φέρεται να διαμέλισε και να αποκεφάλισε τον Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Στην Κύπρο η παραδοχή Κοτζιά για τα κονδύλια», γράφει πως στην Κύπρο πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης με τη Μονή Κύκκου, ο παραιτηθείς Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε τα μυστικά κονδύλια που είχε στη διάθεσή του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελληνική φρεγάτα και τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν έξω από την κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ανακλήθηκε η άδεια της Cobalt.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «€20 εκατ. το άμεσο κόστος» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι σημαντικότατο είναι το άμεσο κόστος το οποίο θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, το οποίο στους αρχικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού γράφει ότι επανέρχεται έπειτα από χρόνια το θέμα της εναρμόνισης του ωραρίου των αστυνομικών με αυτό της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να εργάζονται και αυτοί 37,5 ώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα λένε από βδομάδας Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Φούσκα ακινήτων στη Λεμεσό καταγγέλλει η ΚΤΚ», γράφει πως αύξηση στην προσφορά ακινήτων το επόμενο διάστημα λόγω του νέου πλαισίου που αφορά τις εκποιήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί και για «φούσκα» ακινήτων στη Λεμεσό, λόγω του σχεδίου για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζημιές εκατομμυρίων για τους φορολογούμενους, 280 άτομα στην ανεργία και ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες αφήνει πίσω του το κλείσιμο της Cobalt. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον τρόπο είσπραξης των εισφορών στο ΓεΣΥ και τις συμπληρωμές που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, κάτω από τον τίτλο «‘Αρκετά’ είπαν οι χρηματοδότες της Cobalt», γράφει πως η απόφαση για το κλείσιμο της Cobalt ήρθε από τους Κινέζους επενδυτές της εταιρείας που κατάλαβαν ότι έριχναν τα λεφτά τους σ’ ένα λάκκο, ενώ είχαν ήδη βάλει €100 εκ., σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το «Μπαρμπαρός», καθώς το σεισμογραφικό σκάφος γυροφέρνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι έτοιμα τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων, σύμφωνα με Υπουργούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεσμεύτηκε στον Τσαβούσογλου!», γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητούσε μυστικά με τον Τούρκο Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου λύση δύο κρατών και ότι δημόσια άνοιξε το χορό για διχοτομική λύση το Νοέμβριο του 2017 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Αλλού γράφει ότι οι υπολογισμοί για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αλλάζουν αναλόγως των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες. Σε άλλο θέμα γράφει για ενιαίο μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πατριωτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» γράφει, στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Δύο χρονικά ορόσημα θα φέρουν την ενδιάμεση συμφωνία», ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανανέωσε τον κύκλο επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ, δίνοντας παράταση των προσπαθειών στο Κυπριακό, ώστε να προκληθεί αναστάτωση από τις τουρκικές αντιδράσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν ξεκινήσει η γεώτρηση της Exxon Mobil και για να επικρέμμεται από πάνω μας ως απειλή η αλλαγή των όρων της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να υπάρξει δήθεν «πρόοδος». Αλλού γράφει για «απότομη προσγείωση» της Cobalt. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλλάζουν τα νούμερα του «Εστία».

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)