Σύγκρουση Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λέγκας για τα ιταλικά φορολογικά μέτρα

Σύγκρουση Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λέγκας για τα ιταλικά φορολογικά μέτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ενδοκυβερνητική σύγκρουση, στην Ιταλία, ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, εξαιτίας φορολογικών μέτρων που παρουσιάσθηκαν πριν από τρεις ημέρες.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατήγγειλε ότι με κάποια “σκοτεινή παρέμβαση” μετά το Υπουργικό Συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν τη νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”. Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τα Πέντε Αστέρια ουσιαστικά ζητούν αναλυτική επανεξέταση των μέτρων, για να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, όμως, αντέδρασε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία “περίεργη παρέμβαση” και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, “άρθρο προς άρθρο”, τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο Υπουργικό Συμβούλιο για το Σάββατο. Ο Ματέο Σαλβίνι και οι Υπουργοί του κόμματός του δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται νέα κυβερνητική συνεδρίαση.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί λύση, ή αν η υπόθεση θα εξελιχθεί σε ένα πρώτο, σοβαρό “πολιτικό θερμό επεισόδιο” ανάμεσα στη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Εξάλλου, ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι απάντησε στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

“Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε”, είπε ο Γραμματέας της Λέγκα.

“Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις”, πρόσθεσε ο Σαλβίνι.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)