Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/10/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/10/2018 

Τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτε άλλο από την ομοσπονδία, προβάλλουν σχεδόν όλες οι εφημερίδες στα κύρια θέματά τους. Σημειώνουν επίσης την αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, μετά την κατάρρευση Cobalt, την επίδοση των πρώτων τεσσάρων τομών του Φακέλου της Κύπρου σε Παυλόπουλο και Τσίπρα, το ΓεΣΥ, καθώς και την επανασύνδεση μητέρας από τη Σομαλία με την 6χρονη κόρη της.

H «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ομοσπονδία ή φεύγω» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι εκλέγηκε για να διαπραγματευτεί ομοσπονδία και πως αν δεν μπορεί να υπάρξει, και αν χρειαστεί, θα παραιτηθεί. Γράφει επίσης ότι ένα ακόμα ιδιωτικό δείπνο-συνάντηση με Τ/κ πολιτικό, αυτή τη φορά με τον τέως διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμίλ, είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Η «Α» γράφει αλλού ότι βρέθηκε το ‘πλοίο του Οδυσσέα’ στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «’Απογείωση’ εισιτηρίων δημοφιλών προορισμών»  αναφέρει ότι είναι σχεδόν απαγορευτικό το κόστος ταξιδίων για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, με καταγγελίες ότι οι τιμές για Ελλάδα ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι επιδόθηκαν επισήμως στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι από τους 129 άστεγους στην Κύπρο, οι 20 είναι Ε/κ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Κηρύχθηκε πόλεμος στο ΓεΣΥ» γράφει ότι η δημοσιοποίηση των αμοιβών των γιατρών άνοιξε το μέτωπο της σύγκρουσης.  Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία ανεβάζει κι άλλο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο προβάλλοντας δραστηριότητες του πολεμικού της ναυτικού γύρω από το ‘Μπαρπαρός’. Προβάλλει επίσης ότι η Αστυνομία έβγαλε έξω αστυνομικούς να ρυθμίζουν το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ποινική έρευνα για τον Χάρη ζητά ο Ελεγκτής» και γράφει πως ποινική έρευνα κατά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του προς τη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα με αφορμή τον διορισμό των δικηγόρων του Βγενόπουλου ως συμβούλων της κυβέρνησης στη διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής, με κόστος πέραν των 900 χιλ ευρώ.  Γράφει επίσης ότι στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με πέρσι είναι η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2018. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή δεν είχε πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή αν έχει δεν την αναφέρει.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η Τουρκία δημιουργεί ψεύτικη ένταση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Αγκυρας, μετά τις απειλές ότι δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεσή της. Προβάλλει επίσης την επανασύνδεση της 29χρονης Σαμίας από τη Σομαλία με την 6χρονη κόρη της Μανάρ μετά από τρία χρόνια χάρη στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ σε Κύπρο και Σομαλία. Γράφει επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προτιμά να παραιτηθεί παρά να συζητήσει άλλο μοντέλο λύσης εκτός του ομοσπονδιακού συστήματος.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ)