Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/06/2019 

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/06/2019 

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας την συμβολή του για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, το άνοιγμα των Βαρωσίων, η έκκληση Υπουργού Οικονομικών στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, το νομοσχέδιο Μενέντεζ και η ροή άτυπων μεταναστών προς την Κύπρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Νέες αξίες Ακινήτων» γράφει ότι αλλάζουν παγκύπρια οι αξίες όλων των ακινήτων. Όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω, κάτι που σημαίνει πως ανάλογα θα μειωθούν και οι φόροι που καταβάλλουν οι πολίτες στην βάση της ακίνητης περιουσίας που έχουν (πχ αποχετευτικό, δημοτικός ακίνητης ιδιοκτησίας). Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή συνάντηση με τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάϊ ο Μουσταφά Ακιντζί διαφώνησε με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ανέφερε ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» αφορά μόνο την καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη και τους εξήγησε ότι το ζήτημα των Βαρωσίων δεν μπορεί να τύχει χειρισμού ανεξάρτητα από την «προεδρία». Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Φοβούνται συνέπειες Κεντρική και Χάρης» γράφει ότι επιμένει η αντιπολίτευση για αλλαγές στην νομοθεσία για εκποιήσεις. Κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα βλέπει η Κεντρική Τράπεζα ενώ αναστολή της συζήτησης μέχρι την υλοποίηση του Εστία ζητά ο Υπουργός Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι τα περισσότερα κόμματα και αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ, μέσω της τροπολογίας στο νομοσχέδιο Μενέντεζ, επιχειρούν επέμβαση στις επιλογές της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιστορίες του παρελθόντος χαρακτήρισε ο Μουσταφά Ακιντζί την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετά από συνάντηση του με τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάϊ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σχέδιο Β μέσω Αμμοχώστου» αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία υποδεικνύει ότι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο αποτελούν πράξη υλοποίησης του «Σχεδίου Β» της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό με στόχο την επανεγκατάσταση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων υπό στρατιωτική κατοχή. Αλλού γράφει ότι χθες στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Φορολογίας στην Λευκωσία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, οι φορολογούμενοι περίμεναν με τις ώρες στις ουρές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με Navtex που εξέδωσε δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για την Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Θυμήθηκε τον Γκουτέρες ο Πρόεδρος» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από πολλές παλινδρομήσεις και ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση και σε αδιέξοδο, ένιωσε την ανάγκη να στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας την συμβολή του για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ένας στους έξι νέους είναι σε παντελή αδράνεια αφού δεν συγκαταλέγονται ούτε στην απασχόληση ούτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή και κατάρτισης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έκανε έκκληση στους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις (νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως ακινήτων) προτού τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Εστία. Αλλού γράφει ότι ο ηθοποιός Nicholas Cage βρίσκεται στο Μάμμαρι στην Λευκωσία για τα γυρίσματα του νέου του φιλμ Jiu Jitsu. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι ένα αρχαίο ναυάγιο από την ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε στα βάθη της θάλασσας του Πρωταρά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Κύπρος, η αποικία των Αμερικανών!» γράφει ότι η επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου και η καταπάτηση από τους Αμερικανούς της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούσε εξ αρχής το «περιβόητο» νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο. Αλλού γράφει ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε στην αιωνιότητα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι «κλέβουν από τις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτουμένων». Σημειώνει ότι «τιμωρούν τους συνταξιούχους με πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις» και πως «από το 203 άρπαξαν με το έτσι θέλω, 100 εκ. ευρώ από τα λεφτά των απόμαχων της δουλειάς».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «¨ΑΣΥΛΟ¨ φωνάζουν οι “λαθρομετανάστες” όταν δουν μέλη των αρχών της Δημοκρατίας» γράφει ότι τεραστίων διαστάσεων, με τάσεις να καταστεί ανεξέλεγκτο, είναι το φαινόμενο της ροής παράνομων μεταναστών προς την Κύπρο, με αφετηρία την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι οι αντίπαλοι του Δημήτρη Χριστόφια σεβάστηκαν τον θάνατο του ενώ οι δικοί του εκφωνούσαν προεκλογικές κομματικές ομιλίες πάνω από το φέρετρο του. Σε άλλο θέμα γράφει πως το κενό, μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επίφοβο για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)