Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/06/2019

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/06/2019

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το σάλο που προκάλεσαν οι αποφάσεις για το Βαρώσι, η ανησυχία που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των θυμάτων της ασφάλτου αλλά και η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μπήκε τελεία στην μπλόφα για το Βαρώσι» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και τον «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι με επίκεντρο το θέμα με το Βαρώσι. Αλλού γράφει ότι, πέρασαν 24 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και η «κυβέρνηση» ακόμα δεν έχει αγοράσει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Αναφορά γίνεται στις αντιδράσεις της συντεχνίας των Τ/κ εκπαιδευτικών σχετικά με συμμετοχή Τ/κ μαθητών σε κατασκήνωση στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια), κατασκήνωση η οποία προωθεί την διάκριση μεταξύ φύλων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» προβάλλει στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» σύμφωνα με τα οποία σε σύγκριση με το 2018 υπάρχει αύξηση 17,2% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αναφορά γίνεται και στη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταιρειών για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» σχετικά με συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Θεωρώ ότι κατάλαβαν» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» και «υπεξ» σχετικά με το θέμα για το Βαρώσι, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» αφορά μόνο την καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη. Προβάλλει αλλού την ανακοίνωση της ΔΕΑ σχετικά με την εύρεση οστών σε πηγάδι στην κατεχόμενη Λάπηθο. Γράφει ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Χειρότερα και από πόλεμο»  προβάλλει στοιχεία της «αστυνομίας» σχετικά με τα θανατηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία 6,5 χρόνια συνέβησαν πέραν των 23 χιλιάδων ατυχημάτων με 212 νεκρούς.  Γράφει ακόμα ότι έγινε χθες η κηδεία του Νεφί Γιαζιτσί, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο. Αναφορά γίνεται και στη συνάντηση στο «προεδρικό» με επίκεντρο το θέμα για το Βαρώσι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ανοίξαμε μια γειτονιά και την ξανακλείσαμε» προβάλλει δηλώσεις του πρώην «πρωθυπουργού» Χακκί Ατούν σχετικά με το θέμα του Βαρωσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 1983 μια γειτονιά στην περίφρακτη περιοχή της πόλης κατοικήθηκε και με οδηγίες του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας εκκενώθηκε η περιοχή. Αλλού γράφει ότι, αναμένονται από το «υπουργικό» οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.  Αναφορά γίνεται και στη διαφορά τιμής πώλησης του κρέατος στα κατεχόμενα σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές, με την τιμή πώλησης στις ελεύθερες περιοχές να είναι πιο χαμηλή.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΑΧΡ)