Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 05/07/2019

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 05/07/2019

Τα τροχαία δυστυχήματα, οι αντιδράσεις στις πληροφορίες για ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού», τα οδικά έργα στον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας και η μεταφορά κι άλλων τανκ τύπου Λεοπάρντ στα κατεχόμενα, είναι τα κύρια θέμα του τ/κ Τύπου σήμερα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «42 ακόμη τανκ στην Κυθρέα» αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ότι 42 ακόμη τανκ τύπου Λέοπαρντ ήρθαν κρυφά στα κατεχόμενα με πλοίο από την πρώτη διοίκηση στρατού στην Ανδριανούπολη και τοποθετήθηκαν στην Κυθρέα, με την εφημερίδα να διερωτάται εάν προετοιμαζόμαστε για ειρήνη ή για πόλεμο. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα η συνδικαλιστική πλατφόρμα πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την «πρωθυπουργία» για το θέμα της περικοπής της ΑΤΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (El Sen) ζήτησε από τον Τατάρ να αποκαλύψει το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου με την Τουρκία.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η κοινωνία πρέπει να ξεσηκωθεί» αναφέρεται σε δηλώσεις συνδέσμων και οργανώσεων για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη των οδικών ατυχημάτων που ζητούν άμεσα την δημιουργία ενός συστήματος οδικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι από τις αρχές του χρόνου τα θύματα τροχαίων έφτασαν τα 16. Αλλού γράφει ότι χθες μέσα σε βαρύ κλίμα έγινε η κηδεία του τελευταίου θύματος τροχαίου, του 15χρονου Χασάν Κουσέτογουλαρί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σκληρές προειδοποιήσεις από τους Τούρκους προς τους Ε/κ και σημειώνει τις δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Θα ρίξουμε τον ουρανό στα κεφάλια τους» αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του προέδρου της συντεχνίας των υπαλλήλων στη «αρχή ηλεκτρισμού» που προειδοποιεί με σκληρές αντιδράσεις στις φήμες περί ιδιωτικοποίησης της «αρχής» στο πλαίσιο του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι πυρκαγιά που ξέσπασε στο Άρσος λόγω των ανέμων έφτασε μέχρι την Λύση και άφησε πίσω της εκτάσεις μαύρου με τα χωράφια να έγιναν στάχτη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Τουρκία έδωσε σε 12 χρόνια ένα εκ. ευρώ στην ΔΕΑ.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ο Τζίκλος δεν θα πλημμυρίσει πια» αναφέρει ότι ολοκληρώνονται οι επιδιορθώσεις και τα έργα υποδομής στο σημείο του δρόμου Λευκωσίας – Κερύνειας όπου πέρυσι τον Δεκέμβριο 4 νέοι έχασαν την ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από τα νερά που συσσώρευσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υφυπουργός» του «γραφείου προγραμματισμού» τον οποίο η νυν «κυβέρνηση» απομάκρυνε μετά από 11 χρόνια από τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι η ΑΤΑ υπολογίστηκε με το σωστό τρόπο (σσ: υπήρχαν δηλώσεις από «κυβερνητικής» πλευράς ότι δεν υπολογιζόταν σωστά τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό προβαίνουν σε περικοπή της κατά 2% τον Ιούλιο). Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία άρχισε νομικό αγώνα εναντίον των Ε/κ.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Το δράμα μιας οικογένειας» αναφέρεται στην κηδεία του 15χρονου χθες που σκοτώθηκε σε ατύχημα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε 17χρονος συγγενής του αναποδογύρισε. Ο 17χρονος παρουσιάστηκε στο «δικαστήριο» όπου έκλαιγε συνεχώς, γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι έρχεται αντιπροσωπεία από την Τουρκία για το οικονομικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τατάρ. Σε άλλο θέμα, όπως κάθε Παρασκευή, συγκρίνει τις τιμές βασικών προϊόντων σε υπεραγορές στις δύο πλευρές.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΧΡ)