Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/06/2019

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/06/2019

Τα εσωτερικά θέματα της επικαιρότητας, χωρίς πολιτική ειδησεογραφία, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου. Η μόλυνση από το φουγάρο του μεγάλου παραγωγικού σταθμού ηλεκτρισμού στην Κερύνεια, το νέο τροχαίο δυστύχημα, η παράνομη εργασία και άλλα, αποτελούν τα κύρια θέματα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ας δηλητηριαζόμαστε» δημοσιεύει φωτογραφία από το κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην Κερύνεια που λειτουργεί χωρίς το ειδικό φίλτρο και φαίνεται να βγάζει μαύρους καπνούς από το φουγάρο με την εφημερίδα να γράφει ότι αυτή είναι η κύρια αιτία εξάπλωσης του καρκίνου. Αλλού αναφέρει ότι 17χρονος που είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμα που βρέθηκε, τελικά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο περί αυτοκτονίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ακόμη ένα τροχαίο δυστύχημα με θύμα 47χρονο.

Η «Χαλκιν Σεσί» με τίτλο «Η παράνομη εργασία σε διάσταση εμπορίου ανθρώπων» γράφει ότι η παραοικονομία στα κατεχόμενα έχει ξεπεράσει το 20% με τον «υπουργό εργασίας» να δηλώνει ότι πλέον η παράνομη εργασία έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις. Αλλού αναφέρεται στο τροχαίο μ θύμα 47χρονο, ο οποίος συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό από την αντίθετη κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μια νέα θεραπεία για τον προστάτη εφαρμόζεται στο «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Μόνη διέξοδος μια εθνική εταιρεία» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού μεταφορών» στην εφημερίδα για τα αεροπορικά εισιτήρια που πλέον είναι πολύ υψηλά, ενώ για το λιμανάκι της Κερύνειας αναφέρθηκε στο τί στοχεύουν να επιδιορθώσουν εκεί λέγοντας «εάν δεν τα καταφέρουμε θα το ιδιωτικοποιήσουμε». Σε άλλο θέμα δημοσιεύει την φωτογραφία του πατέρα και της 2χρονης κόρης του που βρέθηκαν πνιγμένοι στον ποταμό Ρίο Γκράντε στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ και γράφει για «δράμα του Αϊλάν». Αλλού γράφει για μαρτύριο στους 40 βαθμούς, χωρίς σκιά και με αργούς ρυθμούς ελέγχου, κατά την διέλευση χιλιάδων ατόμων από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι δρόμοι της χώρας μετατράπηκαν σε νεκροταφείο» αναφέρεται στο νέο τροχαίο με την μετωπική σύγκρουση του οχήματος που οδηγούσε 47χρονος, το οποίο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κατεύθυνσης και συγκρούστηκε με φορτηγό. Αλλού γράφει ότι η έκθεση της «αστυνομίας» για τα αίτια του πνιγμού 4 νέων πέρυσι τον Δεκέμβριο στο σημείο Τσίκλος, στον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας βρίσκεται στην «εισαγγελία» και εδώ και 6 μήνες τίποτα δεν έχει γίνει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν περί του τί δουλειά έχει η Αμερική στην ανατολική Μεσόγειο.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Και πάλι η φρίκη του αντίθετου ρεύματος» αναφέρεται στην μετωπική σύγκρουση ιδιωτικού οχήματος με φορτηγό και τον θάνατο του οδηγού του αυτοκινήτου, το οποίο σχεδόν διαλύθηκε. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις εν αποστρατεία αξιωματικών που λένε ότι, με αφορμή και τις αλλαγές στην Τουρκία, ο «επαγγελματικός στρατός» μπορεί να έρθει στην επικαιρότητα και στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τελετή μνήμης στον Νατζί Ταλάτ, πρώην γγ του ΡΤΚ που έγινε χθες.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/AXΡ)