Εργα που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να υλοποιούνται στην Αγία Νάπα

Εργα που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να υλοποιούνται στην Αγία Νάπα

Εργα που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων η μετατροπή του μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε αρχαιολογικό μουσείο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, άρχισαν να υλοποιούνται στο Δήμο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος «η Αγία Νάπα αποτελεί σήμερα τη ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού, φιλοξενεί πέραν των 5 εκατομμυρίων τουριστικών διανυκτερεύσεων της Κύπρου, αποτελεί ένα παγκόσμιο brand και συνεισφέρει πέραν των 800 εκατομμυρίων στην οικονομία της χώρας σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα λαμβάνει παγκόσμιες και διεθνείς βραβεύσεις και αναγνωρίσεις όπως για παράδειγμα τη βράβευση της Αγίας Νάπας  από τα τουριστικά βραβεία της Ελλάδας και την πρώτη θέση που κατέλαβε στα τουριστικά βραβεία της Κύπρου για την προσπάθεια rebranding που υλοποιείται με το σλόγκαν «Always Ayia Napa».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Αγία Νάπα μέχρι το 2030 ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου. Για να πετύχουμε αυτό τον στόχο χρησιμοποιούμε την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία που σκοπό έχει να απολαμβάνουν οι επισκέπτες μας μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να παίρνουν και λίγη Αγία Νάπα μαζί τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «παρά την έλλειψη της απαραίτητης χρηματοδότησης αλλά και την υποστήριξη από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, εντούτοις προχωρήσαμε και σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και τελικά κερδίσαμε σημαντικά έργα υποδομής και πολιτικές αποφάσεις. Σήμερα υλοποιούμε, σχεδιάζουμε και ωριμάζουμε έργα με συνολικούς προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, με αρκετά από τα έργα αυτά να βρίσκονται υπό κατασκευή όπως η μετατροπή του μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε αρχαιολογικό μουσείο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών του υποβρυχίου μουσείου «του πρώτου του είδους του στη μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στον τεχνικό ύφαλο της Αγίας Νάπας. Το έργο αυτό αποτελούσε ένα στόχο τον οποίο αρχίσαμε να διερευνούμε από το 2013, με στόχο να βελτιώσουμε τον τεχνητό μας ύφαλο, να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα του, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό υποβρύχιο σημείο αναφοράς το οποίο θα προσελκύσει και καταδυτικό τουρισμό».

Σημείωσε ότι το υποβρύχιο μουσείου «θα είναι τέτοιας εμβέλειας, με την προβολή του να είναι σε παγκόσμια βάση, αφού το δημιουργεί ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Jason DeCaires Taylor. Πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο εικαστικό μουσείο της Μεσογείου και υπολογίζουμε ότι θα προσελκύσει πέραν των 50 χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση και μάλιστα ολόχρονα, αφού είναι γνωστό ότι οι καταδύσεις και οι θερμοκρασίες τις θάλασσας της περιοχής μας, το επιτρέπουν».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε μια σειρά σημαντικών έργων, όπως το υπαίθριο αμφιθέατρο, το μεγαλύτερο στην Kύπρο, με προϋπολογισμό 3.6 εκατομμυρίων ευρώ και το θεματικό πολύ-λειτουργικό πάρκο, που θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων πάρκο ψηφιδωτών και βοτανικό κήπο. Την ίδια ώρα οι επιμετρητές ολοκληρώνουν την εργασία τους για την προκήρυξη προσφορών για την αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου και της βόρειας πλευράς της Αγίας Νάπας, ένα έργο με  προϋπολογισμό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ».

Ανέφερε επίσης ότι «όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε αποτελούν και κάποια από τα επιχειρήματα μας και τους λόγους αντίδρασης μας στο θέμα των συνενώσεων των Δήμων, καθώς η Αγία Νάπα αντί να αντιμετωπίζεται σαν μια πόλη με ενεργό πληθυσμό των 70,000 και σαν ένας Δήμος με το 5ο πιο υψηλό προϋπολογισμό στην Κύπρο, αντιμετωπίζεται σαν ένας μικρός Δήμος των 5,000 κατοίκων. Αυτές οι αντιλήψεις πρέπει επιτέλους να αλλάξουν» είπε και σημείωσε πως «δεν πειραματιζόμαστε με Δήμους εθνικής σημασίας όπως είναι η Αγία Νάπα,  γιατί ενδεχόμενες λανθασμένες αποφάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)