Επιβάλλεται συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, λέει ο Λ. Χριστοφόρου

Επιβάλλεται συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, λέει ο Λ. Χριστοφόρου

Την πεποίθηση ότι για τα θέματα που αφορούν διεκδικήσεις της χώρας μας και των πολιτών μας στην ΕΕ οφείλουμε να ενώνουμε δυνάμεις, προς την υλοποίηση των κοινών στόχων, σε όλα τα επίπεδα εκφράζει ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, τονίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία ιδιωτικού και κρατικού τομέα.

Σημειώνει ωστόσο πως σε ό,τι αφορά εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από το κράτος για τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Ο κ. Χριστοφόρου σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ σημειώνει ότι η πατρίδα μας συμπληρώνει 15 χρόνια στην ΕΕ και δεν επιτρέπεται να είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίζουμε τις όποιες ευρωπαϊκές προκλήσεις.

«Στην ΕΕ δεν είμαστε φιλοξενούμενοι και παθητικοί θεατές. Στην ΕΕ συμμετέχουμε ως ισότιμοι εταίροι και οφείλουμε να διεκδικούμε τα πάντα και να βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για όλα τα θέματα. Με σωστή στρατηγική, ορθές επιλογές και κατάλληλες υποδομές, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από την ΕΕ», αναφέρει.

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις συζητήσεις για το ρόλο της ΕΕ στη ζωή των Κυπρίων πολιτών και τα οφέλη που αποκομίζουν, ο κ. Χριστοφόρου αναφέρει πως έπρεπε ήδη να είχε καταστεί συνείδηση, για όλους τους Κύπριους πολίτες, ότι η Κύπρος όχι μόνον δεν είναι μακράν της Ευρώπης, αλλά είμαστε Ευρώπη, ανήκουμε στην ΕΕ και νοιώθουμε βαθύτατα Ευρωπαίοι πολίτες.

«Δυστυχώς, εξαιτίας του ελλείμματος ορθής πληροφόρησης, του ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται, των Fake News για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ΕΕ, αναπτύσσεται το φαινόμενο της αποστασιοποίησης από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και η άδικη πολεμική ενάντια στην ΕΕ με την ανάδειξη των αρνητικών και την αποσιώπηση των θετικών της ΕΕ. Για να αντιληφθεί κάποιος τη δύναμη της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, σε όλο της το μεγαλείο, παραπέμπω στο καταστροφικό BREXIT, όπου θα κληθούν οι πολίτες της Βρετανίας να καταβάλουν τεράστιο κόστος με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας», αναφέρει.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει στο ΚΥΠΕ ότι όλοι μας οφείλουμε αντικειμενικά να αντιληφθούμε τα τεράστια πλεονεκτήματα και ωφελήματα που προσφέρει η παρουσία μας στην ΕΕ, τόσο για την ασφάλεια της πατρίδας και της διασφάλισης του μέλλοντος των επόμενων γενιών, όσο και για τη εγγύηση της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής ασφάλειας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη Κύπρο, ούτε για μία ημέρα εκτός ΕΕ, θα’ ναι καταστροφικό. Η δύναμη και οι δυνατότητες που μας παρέχει η ΕΕ, είναι ασύλληπτα απεριόριστες», αναφέρει.

Σε παρατήρηση ότι η γραφειοκρατία στην εξασφάλιση κονδυλίων είναι συχνά αποτρεπτικός παράγοντας και ερωτηθείς συγκεκριμένα για την πρωτοβουλία του για δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ο κ. Χριστοφόρου σημειώνει πως η δημιουργία από το κράτος μας, υποδομών στήριξης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής μας παρουσίας, είναι εκ των ων, ουκ άνευ. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες και του κράτους και των ιδιωτών, για αξιοποίηση της ΕΕ, είναι τεράστιες.

«Υπάρχουν δεκάδες ταμεία κι εκατοντάδες χρηματοδοτικά προγράμματα στην ΕΕ, καθώς και πάμπολλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Αποδείχθηκε ότι δεν κατορθώνουμε να αξιοποιούμε πλήρως κι αποτελεσματικά την παρουσία μας στην ΕΕ. Απαιτείται, λοιπόν, να υπάρξει σχέδιο στρατηγικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας στην ΕΕ, καθώς και στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων, οργανισμών, φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., στη προσπάθεια να αντλήσουν κονδύλια και να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πολλοί αποθαρρύνονται εξαιτίας της γραφειοκρατίας, του κόστους μελετών και εξειδικευμένων γνώσεων και της άγνοιας για την ύπαρξη ευκαιριών προς αξιοποίηση στην ΕΕ», αναφέρει.

Ο Ευρωβουλευτής δηλώνει πως σε όλα αυτά οφείλει η Πολιτεία να απαντήσει, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Εξυπηρέτησης για τα Θέματα και Προγράμματα ΕΕ, την καθοδήγηση, την εκπόνηση μελετών και την αποφυγή των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Εξηγεί ότι αυτό το Κέντρο θα λειτουργεί ως ONE STOP SHOP, προς την κατεύθυνση της προώθησης, στήριξης και διευκόλυνσης στην προσπάθεια να είμαστε κοντά στην ΕΕ, τις δράσεις της, στα ταμεία, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες της ΕΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε οι διαδικασίες να καθίστανται πιο γρήγορες και αποτελεσματικές ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι για τα θέματα που αφορούν διεκδικήσεις της χώρας μας και των πολιτών μας, στην ΕΕ, οφείλουμε να ενώνουμε δυνάμεις, προς την υλοποίηση των κοινών στόχων, σε όλα τα επίπεδα.

«Έτσι πιστεύω ακράδαντα, ότι απαιτείται συνεργασία Ιδιωτικού και Κρατικού Τομέα, όμως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από το κράτος για την δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) για τα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα», αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)