Διορία ως 22 Μαρτίου στο ΥΠΕΣ για κατεδάφιση του κτήματος Μακένζι

Διορία ως 22 Μαρτίου στο ΥΠΕΣ για κατεδάφιση του κτήματος Μακένζι

Διορία ως τις 22 Μαρτίου έδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με διάταγμα του Σώματος που αφορά την κατεδάφιση του Κτήματος Μακένζι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου και στάθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, υπό την ιδιότητα του ως κηδεμόνας τ/κ περιουσιών, για να εξηγήσει γιατί το Υπουργείο δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με διάταγμα του Δικαστηρίου για κατεδάφιση και παράδοση ελεύθερου κατοχής, του τεμαχίου γης στο οποίο έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ».

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Λένα Δημητριάδου κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πλήρης συμμόρφωση με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Σώμα ημερομηνίας 21/1/2016 που αφορούσε την εκκένωση και παράδοση ελεύθερου κατοχής, του μισού τεμαχίου γης στο οποίο υπάρχει η συγκεκριμένη αίθουσα δεξιώσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «στις 17/1/2019 έγινε ανάκτηση του τεμαχίου γης, ωστόσο αυτό δεν θεωρήθηκε από το Δικαστήριο ως πλήρη συμμόρφωση με το διάταγμα του» και πρόσθεσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε το υποστατικό ελεύθερου κατοχής και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για πλήρη συμμόρφωση με το διάταγμα του Δικαστηρίου».

Είπε συγκεκριμένα πως έχει εκδοθεί, με ημερομηνία 14/2/2019, από τον Δήμο Λάρνακας, η άδεια κατεδάφισης του υποστατικού, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για εξεύρεση εταιρείας η οποία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου, έχει εξασφαλιστεί αποθήκη στην οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη τα αντικείμενα που υπάρχουν στην αίθουσα δεξιώσεων και πως από τις  17 Ιανουαρίου το τεμάχιο γης φυλάσσεται με παρουσία της Αστυνομίας.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Υπουργείου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελλη Φλωρέντζου κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου την άδεια κατεδάφισης με όλα τα απαραίτητα επισυναπτόμενα έγγραφα και την προκήρυξη του διαγωνισμού για πρόσληψη εργολάβου ο οποίος θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του υποστατικού.

Η κα. Φλωρέντζου ζήτησε από το Δικαστήριο χρόνο ενός μηνός από τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει ο διαγωνισμός για πρόσληψη εργολάβου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση του υποστατικού και η απομάκρυνση των υλικών.

Ο δικηγόρος των παραπονούμενων Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εσωτερικών για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως ο σκοπός είναι ακριβώς ο εξαναγκασμός του Υπουργείου σε συμμόρφωση με τα σχετικά διατάγματα του Σώματος.

Ο κ. Κυριακόπουλος δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της κας. Φλωρέντζου να δοθεί χρόνος ενός μηνός για να επέλθει πλήρης συμμόρφωση με το διάταγμα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Λένα Δημητριάδου ανέφερε ότι έχοντας υπόψη το ιστορικό της υπόθεσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό διάταγμα του Σώματος, έκανε αποδεκτό το αίτημα της κας. Φλωρέντζου και όρισε την επόμενη δικάσιμο για τις 22 Μαρτίου 2019.

Ανέφερε ακόμα ότι σε περίπτωση που επέλθει πλήρης συμμόρφωση με το διάταγμα του Δικαστηρίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών.
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)