Εργασίες στο Λονδίνο για σύσταση ομάδας «Εργατικών Φίλων της Κύπρου»

Εργασίες στο Λονδίνο για σύσταση ομάδας «Εργατικών Φίλων της Κύπρου»

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ μελών της παροικίας του Λονδίνου και βουλευτών των Εργατικών με σκοπό τη σύσταση «Ομάδας Εργατικού Κόμματος των Φίλων της Κύπρου» πραγματοποιήθηκε προ ημερών σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.
 
Πρώτιστο μέλημα της οργανωτικής επιτροπής που συστάθηκε είναι η διοργάνωση δεξίωσης στο κοινοβούλιο, στην οποία θα προσκληθούν Εργατικοί βουλευτές και λόρδοι, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, στελέχη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. και σύνδεσμοι της κυπριακής κοινότητας.
 
Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση υποεπιτροπής με τη συμμετοχή Εργατικών δημοτικών συμβούλων, ενώ συζητήθηκε να υπάρξει εκπροσώπηση από παροικιακούς συνδέσμους που είτε υπάγονται είτε όχι στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, καθώς και εκπροσώπους από οργανώσεις νέων και επαγγελματικές συντεχνίες. Ειδική πρόνοια έγινε για την εκπροσώπηση από φίλους της Κύπρου που ζουν σε περιοχές εκτός Λονδίνου.
 
Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία της εμπλοκής Εργατικών βουλευτών στη συζήτηση για την ουσία του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή την τουρκική εισβολή και κατοχή.
 
Ο επί χρόνια υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου βουλευτής των Εργατικών σερ Άλαν Μηλ σημείωσε ότι οι φίλοι της Κύπρου συνάδελφοί του δε θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τίποτα άλλο από μία βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, χωρίς οποιοδήποτε δικαίωμα παρεμβάσεων από την Τουρκία στις υποθέσεις της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Συζητήθηκε επίσης η διοργάνωση μίας «εκπαιδευτικής» επίσκεψης κυρίως νέων βουλευτών των Εργατικών στην Κύπρο, παρόμοιας με αυτές που έχουν πραγματοποιήσει οι «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» με σημαντικό αριθμό βουλευτών να συμμετέχουν.
 
Σημειώθηκε ότι η πρώτη οργανωμένη επίσκεψη Συντηρητικών βουλευτών στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2015 οδήγησε σε υποβολή και διακομματική έγκριση ψηφίσματος στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της επιστροφής της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Στόχος θα είναι η δημιουργία συνθηκών για υποβολή και ψήφιση ενός νέου ανάλογου ψηφίσματος.
 
Η οργανωτική επιτροπή προτάθηκε να απαρτίζεται από τους παριστάμενους: Δρ Βασίλη Μαύρου (ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και διευθέτησε τη συνάντηση), Πάμπο Χαραλάμπους, Μιχάλη Κασσιή, Άρη Αριστοκλέους, Μάρκους Παπαδόπουλο, Τζίμυ Αποστόλου, Ανδρέα Λουκά και Κώστα Γεωργίου.
 
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Γραμματέας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Ανδρέας Καραολής, οι βουλευτές σερ Αλαν Μηλ και Κάθριν Γουέστ, ενώ υπήρξε αντιπροσώπευση και της βουλευτού Κέιτ Όσαμορ.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)