Ερό: Θα αποτύχει οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα διχασμού των Ευρωπαίων

Ερό: Θα αποτύχει οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα διχασμού των Ευρωπαίων

Οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα διχασμού των Ευρωπαίων είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς η Ουάσιγκτον στερείται της ικανότητας να αντισταθμίσει τα οφέλη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη της, υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ερωτηθείς για την έλλειψη ενότητας των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την οπτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε πως η κατάσταση αλλάζει, ουσιαστικά εξαιτίας των “επανειλημμένων επιθέσεων” του Τραμπ ενάντια στην Ευρώπη.

“(…) Στοιχηματίζω πως οποιεσδήποτε προσπάθειες για να διχάσουν και να κυριαρχήσουν μεταξύ των Ευρωπαίων δεν θα επιτύχουν”, τόνισε ο Ερό.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν διαθέτουν επ’ ουδενί τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη-μέλη της”, επισήμανε. “Ακόμα και η (Βρετανίδα πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, παρά το Brexit, ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη για σύμμαχο τους”, πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια ξένη ανάμειξη, είτε ρωσική, είτε αμερικανική, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και Μάιο.

“Κάποιες συμπεριφορές ή δηλώσεις ενδεχομένως να υπονοούν” ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιθυμούν να αποδυναμώσουν την Ευρώπη, τόνισε ο Ερό.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Μόσχα εξέφρασε τις προτιμήσεις της προς υποψηφίους των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως στον Φρανσουά Φιγιόν της συντηρητικής παράταξης και στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ενώ ο ανεξάρτητος, κεντρώος και φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη κυβερνοεπιθέσεις.

“Αυτή η μορφή ανάμειξης στη δημοκρατική ζωή της Γαλλίας είναι απαράδεκτη…Η Γαλλία δεν θα δεχθεί, οι Γάλλοι δεν θα δεχθούν να τους υποδείξουν τις επιλογές τους”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

“Πρόκειται για τη δημοκρατία μας, την κυριαρχία μας, την εθνική μας ανεξαρτησία”, σημείωσε.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)