Γαλλία : Φρανσουά Φιγιόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για νικητή στις προεδρικές εκλογές

Γαλλία : Φρανσουά Φιγιόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για νικητή στις προεδρικές εκλογές

Ο υποψήφιος των συντηρητικών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει με ποσοστό 64% την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που συγκεντρώνει ποσοστό 36%, σε περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι τεθούν αντιμέτωποι στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Paris Match.

Αν όμως ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, περάσει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Φιγιόν, θα κερδίσει με 52% έναντι 48%, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop Fuducial.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ευρήματα άλλων πρόσφατων σφυγμομετρήσεων που δείχνουν τον Φιγιόν να χάνει μια δυναμική που είχε, με τις προβλέψεις να εμφανίζουν τα ποσοστά του μειωμένα στον πρώτο γύρο των εκλογών – σε 24-25% από 27,5% που ανέρχονταν πριν ένα μήνα- ανάλογα με το ποιος θα είναι υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές.

Παρόλο που προβλέπεται ότι θα κερδίσει στον επαναληπτικό γύρο, το ποσοστό αυτό τον φέρνει πίσω από την Λεπέν, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώσει ποσοστό 26,5% στον πρώτο γύρο.

Παράλληλα ο Μακρόν εξασφαλίζει το 17% έως 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. ξμως, θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει και μέρος των ποσοστών του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που ανέρχονται σε 5,5% έως 7%, σύμφωνα με τηνσφυγμομέτρηση, αν ο τελευταίος αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του.

Η δημοσκόπηση, με περιθώριο λάθους +/- 1,3%, διεξήχθη από τις 3 έως τις 5 Ιανουαρίου με δείγμα 1.860 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)