Για μεγάλη αποτυχία των Χριστιανοκοινωνιστών στις εκλογές στη Βαυαρία κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

Για μεγάλη αποτυχία των Χριστιανοκοινωνιστών στις εκλογές στη Βαυαρία κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

Τα γερμανικά ΜΜΕ μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας κάνουν λόγο για μεγάλη αποτυχία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ επισημαίνουν πως οι Πράσινοι κατάφεραν να σημειώσουν ποσοστά ρεκόρ.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας SZ αναφέρει πως με βάση τις προγνώσεις των δύο μεγάλων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, τόσο το CSU όσο και το SPD σημειώνουν ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες. Παράλληλα, μεγάλος κερδισμένοι αναδεικνύονται οι Πράσινοι και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ και το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων  κερδίζει έδαφος.

Ιστορικές οι απώλειες για Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες υπογραμμίζει η ιστοσελίδα της εφημερίδας FAZ, και επισημαίνει  «H  προβλεπόμενη εκλογική καταστροφή για τους Χριστιανοδημοκράτες συντελέστηκε: Συνετρίβησαν εξίσου όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες και χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Πράσινοι αναδεικνύονται δεύτερη ισχυρότερη δύναμη – και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd) καταφέρνει να σημειώσει διψήφιο αποτέλεσμα».

Σε ανάλογο κλίμα και οι διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων Welt και Bild που αναφέρονται σε «καταστροφή» για CSU και SPD, ενώ η ιστοσελίδα της εφημερίδας Zeit σημειώνει πως «Το CSU καταγράφει στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του, όπως ακριβώς και το SPD»

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ χαρακτήρισε το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοκοινωνιστών «εν μέρει οδυνηρό». Δήλωσε επίσης: «Δεχόμαστε ταπεινά το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ωστόσο ότι το CSU αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και έλαβε «σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Η βουλευτής και επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Κλώντια Ροθ, εμφανίστηκε ευχαριστημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχαν οι Πράσινοι στη Βαυαρία. Πετύχαμε και τους τρεις εκλογικούς στόχους που είχαμε θέσει, είπε: να πάρουμε διψήφιο ποσοστό, να αναδειχθούμε δεύτερη δύναμη και να αποτρέψουμε την απόλυτη πλειοψηφία του CSU, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Των εκλογών στη Βαυαρία θα ακολουθήσουν σε δύο εβδομάδες οι αντίστοιχες στο κρατίδιο της Έσσης, μια αναμέτρηση όπου θα δοκιμασθεί κα πάλι ο συντηρητικός συνασπισμός της Καγκελαρίου, καθώς  οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται και εδώ να παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά να σημειώσουν εξίσου απώλειες.

(ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΘΝΕ)